Gőzhenger zúzta szét Terry Pratchett kiadatlan műveit

Augusztus végén járta be az internetet a hír, hogy Terry Pratchett befejezetlen műveit tartalmazó merevlemezt egy Lord Jericho nevű gőzgép semmisítette meg. Az eset nem baleset vagy figyelmetlenség miatt történt, hanem az író kérésére. A 2015-ben elhunyt szerző végrendeletében hagyta meg, hogy semmisítsék meg az el nem készült írásait – derül ki asszisztense, Rob Wilkins tweetjéből, ahol azt írja, teljesíti kötelességét. A BBC szerint 10 regényt tartalmazott az adattároló berendezés.

A merevlemez megsemmisítésére a Great Dorset Steam Fairben került sor, ahol a hat és fél tonnás Lord Jericho gőzhenger ment át a tárgyon, mielőtt a betontörő végleg végzett a maradványokkal. Azonban a merevlemez a vártnál sokkal jobban bírta a gőzhengert, így egy szebb sorsot kapott: bekerül a Salisbury Múzeum gyűjteményébe, mondta Richard Henry, a múzeum kurátora. A merevlemez darabjai szeptember 16-tól lesznek megtekinthetőek a Terry Pratchett: His World Exhibition kiállításon.

A befejezetlen művek elpusztításának módja nagyon is pratchetti. Ha komolyabban belegondolunk a döntésébe pedig alkotói oldalról érthető a drasztikus megoldás. Pratchett korábban azt mondta, nem szeretné, ha más fejezné be a könyveit. Habár vannak példák arra a zsánerirodalomban, hogy az írói instrukciókat követve más képes befejezni egy epikus művet (igen, Robert Jordan Idő kerekére kell gondolni, ami Brandon Sandersonnak köszönhetően lett befejezett), de mégsem ugyanannak az írónak a művét kapjuk, akiét szeretnénk. Továbbá a végeredmény se feltétlen az lenne, amit a szerző eredetileg szeretett volna papírra vetni. Ha így szemléljük a dolgot példaértékű, hogy Pratchett családja és barátai tiszteletben tartották kívánságát és nem próbálták befejezni a műveit vagy „félkészen” kiadni.

Viszont hadd szólaljon meg az önző olvasó is. Most már sosem tudjuk meg, hogy a kérdéses tíz regényben mit mesélt volna el Pratchett. Vajon Korongvilág történetek lehettek vagy valami máson dolgozott? Szegényebb lesz az életmű az említett írások nélkül? Ha pedig irodalmárok szemszögéből közelítünk a kérdéshez, akkor számos szövegtől estünk el, amivel más szemmel nézhetnénk az író műveit. Viszont olvasói oldalról meg kell említeni egy bizonytalanságot is: egyáltalán érdemes-e bármit félkész állapotban olvasnunk? Egy ilyen eset nem rombolná le az író iránt érzett rajongásunkat?

Mit gondoltok az esetről?

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?