Gyűjteményes Le Guin-kötetet ad ki a LOA

Elsőre nem tűnhet nagy hírnek egy amerikai újrakiadás: némi ráncfelvarrással de megint kiadják egy híres író könyvét. Azonban nem mindegy, hogy ezt ki teszi meg – se itthon, se külföldön.

Most szeptemberben ad ki második alkalommal Ursula Le Guin kötetet a Library of America. A hír fontos, mivel a kiadó munkássága az USA-ban jelentős szerepet tölt be az irodalmi művek megítélésében és későbbi továbbélésükben.

A Library of America (LOA) egy nonprofit kiadó, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy kiválogassa az amerikai irodalom remekeit, hogy ezzel egy szakmailag releváns és irányadó sorozatot teremtsen. A LOA-nál megjelent könyvek többségében a klasszikusokat, nagy befolyással bíró írásokat, elfeledett mesterműveket vagy fontos történelmi szövegeket jelenti.  Az Egyesült Államokban igazi presztízs, ha valakit beválogatnak a sorozatba és a kiadó jellegzetes fekete borítójával jelenik meg. A LOA 35 éves működése során legalább 300 kötetet jelentetett meg.

 A zsánerirodalom számára különösen fontos a kiadó munkássága, hiszen felhívja a figyelmet az irodalom olyan szegletére, amit sokan a mai napig nagy fenntartásokkal kezelnek. A 35 év alatt csak három SFF írót válogattak be a LOA szerkesztői könyveik közé: Philipk K. Dick, Kurt Vonnegut és Ursula K. Le Guint.

loa_books

A sci-fi írónő nem először keltette fel a LOA szerkesztőinek figyelmét. Tavaly szeptemberben adák ki tőle az Orsinian Talest egy önálló kötetben. A könyv az összes Orsianhoz kapcsolódó írást magába foglalja, melyek egy képzeletbeli Európáról mesélnek. 2017 szeptemberében pedig egy itthon is nagyon jól ismert és népszerű Le Guin művet adnak ki. Két különálló kötetben jelenik meg a Hainish-ciklusba tartozó regények és novellák, köztük A kisemmizettek, A sötétség balkez, és  A rege. Ezenfelül további olyan írásokat is tartalmaznak a kötetek, amelyek magyarul még nem jelentek meg (pl. City of Illusions, The Word for World is Forest, Four Ways to Forgiveness). A ciklusba tartozó történetek közül A sötétség balkezét és A kisemmizetteket a sci-fi irodalom legnagyobbjai között tartják számon, és a legemlékezetesebb regényekként emlegetik őket a mai napig.

Ez a gyűjteményes kiadás mindenképpen nagy elismerés Le Guin felé, de a zsánerirodalom számára is. A sci-fi érték, ezt mi, SFF olvasók régóta tudjuk, de az, hogy a LOA szerkesztői szerint is helye van a zsáner íróinak olyan klasszikus szerzők mellett, mint Mark Twain, F. Scott Fitzgerald vagy William Faulkner csak megerősíti a fenti kijelentést. De ami a legfontosabb, egy ilyen válogatásnak köszönhetően olyanokhoz is eljut a sci-fi, akik eddig előítéletek vagy más egyéb okok miatt maradtak távol.


Forrás: Bookriot

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?