Ha a rakéták átlátszóak lennének

Az űrrakéták, amikor elstartolnak a Földről fehér színben ragyognak vagy ezüstösen csillognak. De milyen lenne a látvány, ha ezek űreszközök átlátszóak lennének. Azonnal feltárulna előttünk a tartályokban levő üzemanyag.

Ez az ötlete támadt egy Hazegrayart nevezetű youtubernek is. Elkészítette ehhez az animációt. Bemutatja, hogy nézne ki átlátszóan a 4 négy nehézszállító rendszer: a Saturn V rakéta, az űrsikló rendszer, a SpaceX Falcon Heavy rakétája, és a Boeing még el nem készült Space Launch System (SLS) rendszere.

Érdekesség, hogy az űrrepülőgép  külső üzemanyagtartályát kizárólag az első két repüléshez festették fehérre. A festésre nem esztétikai okokból esztétikai okokból került sor. A festékréteg felvitelének sokkal puritánabb oka volt. Úgy gondolták az amerikai szakemberek, hogy a fehérre festett tankban tárolt szuperhideg folyékony oxigén és hidrogén kevésbé melegszik fel a napsugárzás hatására.  de kiderült, hogy ez felesleges túlbiztosítás. A további küldetéseken ezt elhagyták, amitől láthatóvá vált a tartályt borító, rozsdaszínű-narancsos, habos állagú szigetelés. Mintegy 450 kilogrammal csökkentették így a tömegét, és ezt a hasznos teher növelésére fordították.

Újonc a világűrben

Az átlátszóság nem öncélú. Megláthatjuk, hogy milyen üzemanyag rejtőzik a palástok mögött, és azok hogy fogynak.

Piros = Kerozin RP-1
Narancs = Folyékony hidrogén  LH2
Kék = Folyékony oxigén LOX

Facebook hozzászólások

You may also like...