Halálcsillag négykeréken

Az USA hadseregében a lézer nem sci-fi, hanem valóság.

A legutóbbi teszt során, egy 10 kilowattos, Boeing által fejlesztett lézerrel több mint 150 drónt, rakétát és egyéb céltárgyat pusztítottak el – állítják a Boeing munkatársai. A High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD) nevű fegyver lézernyalábbal pusztítja el a célpontot a levegőben.

Hogy megsemmisíthesse a közeledő bombákat és aknákat, a lézer egy energianyalábot lő ki, melynek átmérője alig 2,5 cm – mesélte Barry Cow, a Boeing mérnöke, a HEL MD terv munkatársa. Ez az érményi sugár mérföldekről képes eltalálni a célpontot.

A lézerfegyver rászerelhető egy páncélozott járműre, a tervek szerint, egy nap a technológia lehetővé teszi, hogy ezeket a mobil lézereket képesek lesznek úgy telepíteni, hogy azok megvédjék a csapatokat a becsapódó rakétáktól, aknáktól és más lövedékektől. Három HEL MD, jól lehelyezve, képes lesz egy egész zászlóaljat megóvni a tüzérségi tűztől, állítják a fejlesztők.

Mielőtt lelövi a célpontot, a lézernek be kell fognia és követnie azt – ez a feladat teljesen automatizált. A páncélozott járműben helyet foglaló operátor egy vezérlővel segíti a lézert követni a célpontot. Miután a célt lokalizálta az operátor, másodperceken belül képes megsemmisíteni azt, hogy újabb célpontot kereshessen, folyamatosan tüzelve közben.

A mérnökök még nincsenek lenyűgözve a fegyver sebességétől és pontosságától, nem úgy az árától. Az egyetlen, üzemeltetéssel összefüggő költséget az elektromos berendezések teszik ki és persze a gázolaj, mellyel a jármű és a lézert ellátó generátor működik. „A technológia nem csak nagyon high-tech, de nagyon költséghatékony is” – nyilatkozta Stephanie Blount mérnök. A cég a közeljövőben tervezi, hogy a 10 kW-os teljesítményt 50-60-ra növeli.

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?