Halálos válogatás

Jack London novelláskötetét ajánljuk mindenkinek, aki valaha is olvasta a szerző valamely regényét, vagy látta az azokból készített filmeket (pl. A vadon hívó szava, Fehér Agyar).

Az Ezer halál című novelláskötet Jack London változatos rövid történeteit göngyölítve fel, melyek a sci-fi kellékek javából merítenek. Olvashatunk őrült tudósról, a láthatatlanság rejtélyéről, veszélyes vegyi fegyverről, űrbéli tárgyról, léghajókról vagy éppen öngyilkosjelölt lovakról. Vagyis megjelenik a szerzőtől megszokott természeti/állatos vonal és a science fiction veleje is, mindez a száz évvel ezelőtti, kedvelt, klasszikus stílusban előadva.

Az Ezer halál tartalmaz többek közt egy 1899-es novellát, amelyet az író első publikált műveként jegyeznek. Filmes adaptáció 1939-ben készült belőle, majd 2014-ben egy rövidfilm. A történetben a halál és a feltámadás körüli kísérletezésről olvashatunk, melynek főszereplőnk a szenvedő alanya. A rövidség ellenére a háttértörténetet alaposan megismerjük, miközben arra sem kell sokáig várnunk, hogy beinduljon a sztori.

A kötetben több mint háromszáz oldalon sorakoznak a jobbnál jobb novellák, melyek néha annyira magával ragadóak, hogy akár külön regényt is olvasnánk az adott történetből, hogy azt lássuk bővebben kifejtve. S ha erre gondolunk, nem is kívánunk túl nagyot:  a szemfülesek elcsíphetik a szerző egyes későbbi regényeinek alapgondolatait is ezekben a rövid művekben.

Facebook hozzászólások

You may also like...