Hatalmas robbanás történt a Napon+videoIntenzív napkitörés, és ehhez kapcsolódó úgynevezett koronakitörés történt csillagunkon kedd reggel. A jelenség során kirepült anyagtömeg nem a Föld felé indult, de szerényebb következményei azért lehetnek a jelenségnek, amelynek hatása már érezhető is a rádiókommunikációban.

Kedden, augusztus 9-én reggel, magyar időben 10.05 körül egy hatalmas kitörés történt a Napon. A hivatalos besorolás alapján X7 kategóriájú jelenséget a Solar Dynamics Observatory-űrszonda (SDO) rögzítette a nagyenergiájú ultraibolya hullámhosszon. Ez volt a jelenlegi (24-es) napfoltciklus eddigi legenergikusabb kitörése. A SOHO napszonda pedig a kataklizma nyomán egy koronakitörést is észlelt, amelynek során forró plazma távozott csillagunkból.

Még mindig tart a 9 nap, 9 könyv 999 forintért akciónk. Rendeljen itt!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LB0hE81UOAUpdrht

A csillagunkból kilövellt anyag nem pontosan a Föld felé indult, ezért komoly veszélyre nem számítanak a szakemberek. Ennek ellenére kisebb geomágneses zavarok felléphetnek bolygónk környezetében a következő napokban. Emellett a jelenség a felsőlégkört már most is érezhetően befolyásolta, az ott lévő anyag egy részét ionizálta, amelynek a rádiókommunikációra vannak kellemetlen következményei.

Amennyiben a 2008-as Galaktika évad is érdekli, újra lapozná rendelje meg itt 2008 forintért.

Jelenleg a napfoltciklus felszálló ágában vagyunk, azaz egyre több napfolt, ezáltal egyre több nap- és koronakitörés várható a következő években. Ezeknek a Földre is lehet hatása (geomágneses viharok, intenzívebb sarki fények stb.), amelyekről például a Spaceweather.com űridőjárási portálon tájékozódhatunk.

A következő napokban a szokásosnál több hullócsillag várható, mert közeledik a Perseida-meteorraj maximuma.

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?