Hatalmas szökőár söpört végig a Nap felszínén

Közel egymillió kilométert tett meg óránként az a hatalmas hullám, amely egy szökőárhoz hasonlóan terjedt csillagunkon. Egy napfoltnál bekövetkezett robbanás indította a jelenséget, amely néhány perc alatt megkerülte az egész Napot.

Bolygónkon a világtengerben a szökőárak – avagy cunamik – olyan hirtelen energiafelszabadulás nyomán támadnak, mint a földrengések vagy ritkábban a nagy becsapódások. Hasonló jelenség a Napon is bekövetkezhet, noha ott nem folyékony, hanem gáz halmazállapotú a hullámot továbbító anyag. A csillagunk felszínét alkotó fotoszféra felett lévő kromoszféra nevű gázrétegben terjedő hullámok eddig leglátványosabb példáját örökítették meg az alábbi felvételsorozaton.

Már kapható a Bookeren, legújabb könyvünk
AZ ÉHSÉG
Rendeld meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!

Az Új Mexikóban lévő OSPAN nevű távcsővel a hidrogén alfa tartományában rögzítették a képeket, amelyeken a lökéshullám hatására összesűrűsödött anyag felforrósodott, és a sugárzása felerősödött. A hullám több mint egymillió kilométer/óra sebességgel haladt, és néhány perc alatt megkerülte a Napot.

Vámpírkodjunk együtt, gyere és adj vért!

A Metropolis Média elkötelezte magát a véradás fontossága mellett, ezért a Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradó napot szervez
2011. szeptember 29-én, csütörtökön a
Magyar Vöröskereszt Székházában (1054 Budapest, Arany János utca 31.) 11 -18 óráig.

Gyere és adj vért, hiszen 1 véradás = 3 beteg emberen való segítséget jelent.


A Moreton-hullámnak nevezett jelenséget már több alkalommal is megfigyelték csillagunkon. A folyamat a Nap felszíne feletti, kromoszféra nevű, 10 ezer kilométer vastag forró gázrétegben zajlik le, amelyben felfelé haladva az alján jellemző 4300 kelvinről közel 10 ezer kelvinre növekszik a hőmérséklet. A kromoszféra felett a még ritkább, de közel millió fokos korona található, amelyben szintén sikerült már korábban ehhez hasonló lökéshullámot megfigyelni.

Kövess bennünket a facebookon is!

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?