Hiányzó láncszem

Denevérszárnyú dinoszauruszt fedeztek fel Kínában. A kövületre 2017-ben az északkelet-kínai Liaoning tartományban bukkantak. A 163 millió éves kőzetben fellelt példány a dinoszauruszoknak egy különleges időszakát tárja elénk.

Ez a különleges lelet egy eddig ismeretlen, mindössze harminckét centiméter hosszú, alig 30 dekagrammos hüllő maradványai. A maradványok különösen jó állapotban maradtak fenn.

A galambnál alig nagyobb dinoszaurusz két lábon járt, medencéje hüllőszerű. Testét tollak borították, farka különösen hosszú volt.

Gyomra a növényevőkre jellemző, de csontmaradványokat is találtak benne, a szakértők szerint ráfanyalodhatott a húsra.A tudósok opportunista mindenevőnek nevezték.

Két szárnyán a denevérhez hasonlóan vékony hártya feszült.

 

Ennek ellenére önállóan repülni nem tudott, erre utal, hogy hiányzik a repülő állatokra jellemző nagy mellcsont.

A kutatók azt gyanítják, hogy a kis dinó fenn élt a fákon. Ott ugrándozott egyik fáról a másikra, időnként szárnyain az egyik fáról a másikra siklott. Életmódja a repülő mókuséra hasonlított.

 

Az újonnan felfedezett faj az ambopteryx longibrachium nevet kapta, ezzel jelezve, hogy  a faj átmenet a dinoszauruszok és a repülő őshüllők, a pteroszauruszok között.

Az ambopteryx longibrachium a szintén Liaoning tartományból előkerült maradványok alapján felfedezett scansoropterygidae családba sorolható, mely család a nevét a példányokat jellemző „mászó szárnyakról” kapta.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...