Ezért él ezer évig a páfrányfenyő

Amerikai és kínai kutatóknak sikerült megfejteni a Ginkgo Biloba fafaj hosszú életének a titkát: A fa nincs beprogramozva az öregedésre és biológiai trükköket alkalmaz a túlélés érdekében.

A páfrányfenyő, amely Kínában őshonos, de népszerű fafaj, már világszerte megtalálható a parkokban és kertekben. Sajnos eredeti élőhelyén a fakitermelés miatt a kihalás fenyegeti a

A növény titka, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel.

A kutatók 15 és 667 éves kor közötti ginkókat tanulmányoztak, megvizsgálva fagyűrűiket és elemezve sejtjeiket, kérgüket, leveleiket és magjaikat. Felfedezték, hogy a fának kiterjedt védelmi mechanizmusa van.

Mind a fiatal, mind az idős példányok védelmező kemikáliákat, köztük antioxidánsokat, növényi hormonokat termelnek a kórokozók vagy aszályok okozta betegségek leküzdésére.

A legérdekesebb a hosszú életének a titka. A genetikai vizsgálatok eredményei szerint az öregedést szabályozó gének nem kapcsolódnak be. Pedig más növényeknél egy adott életkorban ez automatikusan megtörténik.

A titok a nagyon egészséges védekezőrendszer fenntartásában rejlik, és hogy a fajnak egyszerűen nincs egy előre meghatározott öregedési programja. Ahogy a ginkók öregszenek, a jelek szerint nem gyengül azon képességük, hogy védekezzenek”. Egy több száz éves páfrányfenyő kívülről viharvertnek tűnhet a fagyások és villámcsapások miatt, az egészséges fejlődéshez szükséges folyamatai még mindig remekül működnek.

Facebook hozzászólások

You may also like...