Szellemlaktanyák: az eltűnt katonák nyomában (galéria)

A Stalker kötet érkezése kapcsán úgy döntöttünk, összeszedjük a legszebb elhagyott erődök, laktanyák fotóit. Csak a hangulat kedvéért!

1. Maunsell-erődök (Sealand)Egészen elképesztő ezeknek a megkapó második világháborús tengeri erődöknek a sorsa, ugyanis jelenleg a Sealandi Hercegség fennhatósága alá tartoznak. Nem hallottál róluk? Nem csoda – elméletben nem elismert, de gyakorlatilag külön létező állam, Anglia keleti partjainál élnek, egy vízi tornyon a Hercegség lakói, és a fentebbi képeken is látható erődök is az ő tulajdonukat képezik. A fővárosa, Őfelsége Roughs Tower Erődje pedig eképp fest:

Az ország hercege Michael Bates, fő tevékenysége pedig informatikai jellegű, mivel nem szárazföld lévén, bátran fütyülhet a nemzetközi szerződésekre. Népessége 27 fő, de a szárazföldről 30-an ingáznak Sealandbe az online kaszinót működtetni.

Az ország története mesébe illő: 1966-ban két rádiós szakember Paddy Roy Bates és Ronan O’Rahilly partra szállt az egy éve üresen álló toronyban, hogy innen üzemeltessék magán rádióadóikat. Azonban összekaptak, Bates pedig elbarikádozta magát a toronyban. O’Rahilly szabályos ostrom alá vette lőfegyverekkel és ágyúval, Bates azonban visszaverte a támadást. A lövöldözésre kiszállt a Királyi Haditengerészet, elűzte az ostromlót és teljes megadásra szólította fel Batest.

Szigetfoglaló hercegünknek van vér a pucájában, az biztos, ugyanis nemet mondott Őfelsége legkiválóbbjainak és kikiáltotta függetlenségét. A tengerészgyalogság kockázatosnak ítélte a támadást, így otthagyták – Roy herceg 2012 októberben hunyt el 45 év regnálás után. A mikronemzetet sokszor vádolják különleges státusának kihasználásával, illegális útlevelek, pénzek, internetes oldalak futtatásával. (Mivel monarchia, vannak nemesek. Olyan rangot vehetsz, amilyet akarsz, és ez nem vicc!)

És még mindig nem tértünk magunkhoz: az egész ország tengeri erődökön található!…

2. Dry Tortugas

A szigetcsoport Florida mellett található, elég sok elhagyott XIX. századi vízi erőddel rendelkezik. Ezekből a leghatalmasabb Fort Jefferson, amit mire befejeztek volna, a lőfegyverek fejlődése miatt elavulttá vált, így hagyták meglevő állapotában, befejezetlenül.

A környezetét (ami most nemzeti park) elnézve lettünk volna itt helyőrség.

3. Providenija

Irány egy jóval kellemetlenebb, sokkal Stalkeresebb hely: Providenija, Kelet-Szibéria. Elhagyott szovjet katonai bázissal, amely amerikai invázió lassítására létesült.

A város ma már tengeri forgalma és a halászat révén tartja fenn magát, a katonaság távozásával a hidegháború végén vesztett jelentőségéből.

4. Zor Kul

Tádzsikisztánban található, elhagyott szovjet katona bázissal. Ez volt egy időben a legdélebbre tolt szovjet erősség.

Kevéssé szívderítő vidék, bár megvan a maga zord Stalker-i szépsége, az igaz!

Egyébként a valóságban, a betonépületektől távol gyönyörű vidék ez, csak kicsit kietlen elsőre:

5. Aszkold sziget, Fokino, Primorszki Kraj, Oroszország

Ismét egy poszt-szovjet erődhöz van szerencsénk, amely egy egész szigeten terült el. A szovjet haditengerészet támaszpontja állt itt, készen egy japán, majd egy nyugati szövetséges támadásra. Amikor kiürítették… nos, nem ürült ki teljesen, rengeteg felszerelés, fegyver és jármű maradt hátra az omladozó épületek között.

A világítótorony csodák csodájára még ma is működik

Erődök, várak, citadellák – légifotók és ismertetők a világ legérdekesebb erődítményeiről, kihajtható, A3-as betétekkel:

6.Fuchu légierő bázis, Japán

7. Vozdvizsenka, stratégiai bombázók temetője

8. A Johnston-atoll

9.Fort Totten, erődkórház

10.Valahol mindig nyár van, valahol Oroszországban…

11. Tengeri erődök – egy korszak határán: Viktória-korabeli vízi bázisok

12. Tachikawa légibázis, Japán

A személyes kedvencünk, a túlnőtt növényzettel és érdekfeszítő formákkal rendelkező légibázist a megszálló amerikaiak építették Japánban. Még önálló alkatrészgyára is volt, hogy az esetleges totális háborúban a szovjetek ellen legalább részben önellátó lehessen.

A gyár kéményében

A gyárépület három kéménye a jobb oldalon

A kémények lentről nézve

13. No Man’s Land Fort

Másik favoritunk a non-plus-ultra: egy tengeri erődben létrehozott luxushotel.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?