Időjárás-jelentés a Marsról

Az Insight űrszonda november 26-án landolt a Mars felszínén. a 360 kilogrammos robotgeológus nem mozog, egy helyben állva az Elízium-síkságon fogja végezni feladatait. Az Insight tegnap megkezdte az időjárási adatok küldését. Bár nagy vonalakban tisztában vagyunk a bolygó felszínén uralkodó körülményekkel, de ennél sokkal pontosabb és részletesebb adatokra van szükség a leendő marsi bázis működésének megtervezéséhez. A Marsnak jól ismert légköri jelenségei vannak, ám azok mégis eléggé különböznek a Földétől

Az Insight szonda az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében landolt. Nemcsak a helyi hőmérsékletéről, hanem a széljárásról és a légnyomásról is naponta érkeznek ezentúl az adatok.

Jelenleg az Elízium-síkságon kifejezetten télies az idő. Vasárnap a napi maximum elérte mínusz 17 Celsius-fokot, a minimum mínusz 95 Celsius-fok volt. A délnyugati szél sebessége elérte az óránkénti 65 kilométert. Ezek az értékek rosszabbak, mint egy téli nap az Antarktiszon, bár a Földön nemrégiben mért rekord hideget még nem döntötte meg. A műholdas mérések szerint bizonyos körülmények közt a déli kontinensen akár -100 Celsius-fok is előfordulhat.

Az időjárást érzékelő, jegyző és az adatokat továbbító készüléket a NASA pasadenai bolygókutató laboratóriumának és a spanyolországi Asztrobiológiai Központnak a kutatói fejlesztették ki és készítették el.  A számos szenzorral ellátott APSS nevű műszer minden korábbi marsi missziónál több információt tud biztosítani a vörös bolygó időjárásáról.

A mért adatok fontosak a a kutatók számára, mert az űrszonda két fontos műszere, a SEIS  nevű szeizmométer és a hővezetést mérő HP3  is érzékeny a marsi hőmérséklet-ingadozásra. A SEIS érzékeny a légnyomás és a széljárás változására is.

A következő hetekben a távirányítású műszer az űrkutatás történelmében először öt méter mélyre fog fúrni a Mars talajában, amelynek hőmérsékletét és hővezető képességét vizsgálja.

Facebook hozzászólások

You may also like...