Idösebb az univerzumnál: a Matuzsálem csillag nyomában

A csillagászat egyik legdöbbenetesebben hangzó felfedezése egy HD 140283 kódjelű, Matuzsálemnek is nevezett csillaghoz kötödik – Matuzsálem ugyanis hivatalosan öregebb, mint maga az univerzum!

Íme a Matuzsálem


A kutatás értetlenül áll a jelenség előtt. Matuzsálemünket többször, többen is megvizsgálták, korát mind rendkívül idősre taksálták: 15-16 milliárd évvel ezelőtti születést számítottak ki neki, ami az univerzum Nagy Bummját nem csekély 1-2 milliárd évvel előzi meg (ugyanis a tudomány jelen állása szerint az 13,8 milliárd éve zajlott le). Azaz Matuzsálem puszta léte is… problematikus.

Egy csapat csillagász most megkísérelte feloldani az ellentétet, és kiszámítani egy kevésbé lehetetlen életkort ennek a megdöbbentő csillagnak. Számításaikba rengeteg információt beépítettek a csillag tőlünk való távolságától kezdve (190,1 fényév) a fényerősségén át az összetételéig és a felépítéséig.

“Tegyük egymás mellé ezeket az alap elemeket, és máris kijön egy 14,5 milliárdos kor, amihez hozzátéve a bizonytalansági faktort, a csillag kora kompatibilissé válik a világegyetem korával” – vélekedik Howard Bond, a kutatás vezetője, a Pennsylvania Állami Egyetem és a Baltimorei Space Telescope Science Institute tudósa.

Ezt a bizonytalansági faktort a csoport 800 millió évben határozta meg, ami azt jelenti, hogy a Matuzsálem lehet 13,7 milliárd éves (azaz beleférhet jelenlegi világképünkbe, mert ez esetben egy 100 millió éves, ifjú univerzumba született bele).

Bond és a csapata a Hubble Űrteleszkópra építve vizsgálta a meglepő csillagot. Matuzsálemről egyébként már több, mint 100 éve tudunk, mivel elég gyorsan szalad végig az égen: nagyjából 1300000 km/h sebességgel száguld és 1500 évenként halad kb. egy teliholdnyit az egünkön. Ez a csillag egyébként csak átutazó a Föld környékén: áthalad a Tejút-galaxison, és kilő a galaxis körüli ősi csillagok fátylán.


Ez a csillag, ami éppen csak most dagadt vörös óriássá, valószínűleg egy törpegalaxisban született, amit a formálódó Tejút nyelt el végül kb. 12 milliárd éve. A csillag sebessége és pályája valószínűleg ennek a hatalmas léptékű kannibalizmusnak a mementója lehet.

A Hubble mérései alapján finomították le tőlünk való távolságát 190,1 fényévre. Azt ismerve a pontos fényerősségét is sikerült meghatározniuk, ami természetesen nagyon fontos a kormeghatározás szempontjából.

A legidősebb ismert csillag és szomszédai

Emellett a jelenleg elfogadott teóriákat is alkalmazták a csillagra: például, mivel viszonylag magas “oxigénből vas” fúzió zajlik benne, tovább csökkenthették vélhető korát.

Végül a tudósoknak 14,5 milliárd évesre sikerült csökkenteniük a csillag vélt korát – ami, ha nem adnák hozzá a határozottan kényelmes mértékű 800 millió évnyi tévedési faktort, még mindig nem lenne elegendő az ellentmondás felszámolásához.

Bond szerint további kutatással sikerülhet tovább csökkenteni a Matuzsálem vélt korát, ami egyértelműen fiatalabbá teheti majd az univerzumnál. Kritikusok azt vetik a kutatás szemére, hogy nem objektíven vizsgálja a csillagot, hanem kapásból abból indul ki, hogy azt mindenképpen fiatalítania kell, így Bondék könnyen lehet, hogy átsiklottak egyes részletek fölött (és még így sem sikerült döntően bebizonyítaniuk, hogy a csillag belefér jelen világképünkbe, azaz fiatalabb a világegyetemnél).

A Matuzsálem eredetére egyébként többféle magyarázat is van: egyesek úgy vélik, a különlegesen magas kor egy mérési hiba eredménye, míg mások szerint a csillag egy előző univerzumból maradt itt, valahogy túlélve annak pusztulását és a jelenlegi születését, megint mások a Nagy Bumm elmélet cáfolatát látják benne.

képek és cikk forrás: space.com

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

 1. benyo szerint:

  “A Matuzsálem eredetére egyébként többféle magyarázat is van: egyesek úgy vélik, a különlegesen magas kor egy mérési hiba eredménye, míg mások szerint a csillag egy előző univerzumból maradt itt, valahogy túlélve annak pusztulását és a jelenlegi születését, megint mások a Nagy Bumm elmélet cáfolatát látják benne.”
  Van egy másik lehetőség is…
  Az egész cikk (mármint a space.com-é) úgy, ahogy van, hülyeség…
  Egy rendszer alkotó eleme soha nem lehet idősebb a teljes rendszernél. Ha ez igaz, akkor az elmúlt pár ezer év logikai univerzuma, úgy ahogy van, rossz.
  Tehát még az első oksági vélemény is felesleges, függetlenül attól, hogy kb. az a helyes elképzelés…
  PS
  Olyan 70-80 évvel ezelőtt a fizika egyszer már átkínlódta magát ezen a problémán. Tudnám kinek az érdeke megint belekeverni az egész tudományágat ebbe az ökörségbe…

Vélemény, hozzászólás?