Így vélekedett Tolkien a tünde nyelv tanulásáról

Ha azok közé tartozol, akik valaha is arra vetemedtek, hogy elsajátítsák Tolkien valamelyik tünde nyelvét – amivel valljuk be, sok rajongó próbálkozott már -, akkor merészebb vagy, mint maga az író.

Tolkien csak a tündéknek is több mesterséges nyelvet létrehozott (például a szindarint vagy a quenya nyelvet), nyelvészként pedig mindezek részletes kidolgozására is nagyon odafigyelt. Ez az egyik oka annak, hogy őt tekintjük az egyik leglenyűgözőbb világot alkotó írónak.

A napoknak azonban a BBC Archive közzétett Twitter oldalán egy régi felvételt, amelyben az író vallomása hallható arról, hogy valójában a kidolgozott nyelvet túlságosan nehéznek gondolta ahhoz, hogy azt a valóságban is használni lehessen, és még a rajongókat sem buzdítaná, hogy próbálkozzanak vele. Elmondása szerint soha sem kívánt délutánonként tündéül beszélgetni.

Szavai természetesen süket fülekre találnak, ha vérbeli Hobbit vagy Gyűrűk Ura fanokról van szó. Annak ellenére, hogy nem is csak egy nyelvről van szó, sokan szentelték az idejüket ennek a bonyolult rendszernek a megtanulására és elsajátítására.

Valójában egyes rajongók még saját szavakat, kifejezéseket is kitaláltak, megpróbálva létrehozni egy olyan nyelvet, amit a mindennapi életben is használhatnak. Vajon Tolkien mit gondolt volna erről?

Lentebb megtekintheted az író nyilatkozatát.

Facebook hozzászólások

You may also like...