Ilyen porszemet nem találnánk a Földön – térhatású kép

A Hold felszínéről származó apró porszemcsén olyan dolgot láthatunk, amilyet a Földön soha: egy apró becsapódástól megolvadt, majd rögtön újraszilárdult anyag mintázatát. A monitor elé tartott papírlappal még érdekesebb a látvány.

Akció csak erre a hétvégére,
kattints ide a részletes könyvlistáért
Az akció szombat reggel 8-tól hétfő reggel 8-ig tart. A könyvek akciós áron való megvásárlásának feltétele, hogy a vásárlás ellenértéke a megrendelést követő 1 héten belül beérkezzen.

Közel háromszáz kilogrammnyi holdkőzet van Földünk különböző la
boratóriumaiban, amelyeket folyamatosan vizsgálnak. Ilyen kutatással foglalkozik Gary Greenberg, a Hawaii Egyetem szakembere is. Az alábbi képet ő készítette az Apllo-11 által hazahozott egyik apró szemcséről, amely a Hold felszínét borító, regolitnak nevezett törmeléktakaró része volt.

Keresse a novemberi Galaktika magazint DVD-melléklettel is!

A Galaktika magazin novemberi számában folytatódik Karl-Herbert Scheer „A Stardust-küldetés” című kisregénye Perry Rhodan őrnagy és társai holdbéli kalandjairól. A lapszám központi témája a vasút jövője, azon belül is a legképtelenebb ötletek a kontinensek közötti minél gyorsabb forgalomra. Jack McDevitt „Ásatás” című novellája egyike azon kettőnek, amelyek kimondottan a Galaktika olvasói számára íródtak, tehát közlésük egyben világpremier. Toochee az álmok üzletté válásáról vizionál rövid történetében, míg Lawrence M. Schoen óriási léptekkel száguld végig a világegyetem történelmén. Sten Svensson egy időutazót kísér el különös útjára, Antal József vénuszlakóinak szabadságharcát követi tovább, Isaac Asimov pedig a túlnépesedés drasztikus ellenszerével riogat. A havi retro egy lengyel novella, Rafał A. Ziemkiewicz tollából. Az interjú a magyar privát űrprogram főszervezőjét szólaltatja meg, a filmajánló a másodgenerációs szuperhősökkel foglalkozik, a játékrovat a „Warhammer 40K: Space Marines”-t ismerteti, az intelligens dizájn irodalmi és képregényes vámpírokat hasonlít össze, a tudományos hírek között pedig olvasható még cikk a Han Solo formákat gyártó jégkockatartóról és egy házi kémtankról. A szerkesztőség természetesen a havi nyereményjátékról sem feledkezett meg.


Forrás: Gary Greenberg

Egy Holdról származó apró porszemcse sztereoképe

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

A kép sztereóhatását akkor élvezhetjük, ha bal szemünkkel a bal, jobb szemünkkel pedig a jobb oldali képet nézzük. Ennek megfelelően egy papírlappal ki kell takarni a bal szemcse látványát a jobb szemünk elől és viszont, azaz tartsunk a képernyő előtt arra merőlegesen egy papírlapot függőelegesen. Ha ezt követően sem jön be a térhatású látvány, hasonló módszerrel próbálkozzunk a kisebb képen is – nem mindnekinek a szeme tudja a két fotó közötti nagyobb távoslágot kompenzálni. A Holdnak nincs légköre, így felszínét folyamatosan éri a mikrometeoritok bombázása. Ezek apró becsapódásaikkal mikroszkopikus töréseket, illetve apró méretskálájú olvadást okoznak. A légkör hányában gyorsan lehűl és megdermed a megolvadt anyag. A folyamat révén szabálytalan alakú, apró rögökké dermednek az ásványok. Az itt látható szemcse közepén lévő kis lyukat is egy becsapódás üthette. Hasonló folyamat a Földön nem jöhet létre, mivel itt a légkör kiszűri az ilyen apró meteorikus szemcséket, amelyek még a magasban elégnek.

Kövess bennünket a facebookon is!

forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?