Ilyenek lehetnek a jövő útjai

“Utak… Ahová mi megyünk ott nincs szükség utakra…” – mondja Brown doki, amikor Martyval a jövőbe indulnak, majd lazán a levegőbe emelkedik a DeLoreannal.

Persze nagyon látványos és cool az a jövőkép, amelyben minden jármű repkedve közlekedik, de ha racionálisan vizsgáljuk meg ezt a kérdéskört, akkor be kell látnunk, hogy az utak bizony még jó darabig velünk maradnak.

Ebben az esetben viszont miért ne lehetne az utakat is modernizálni, XXI. századivá tenni? Ha már egyre több használati eszközünk válik “okossá”, miért éppen ezek a nagy szürke betoncsíkok maradjanak buták?

Nos, egy amerikai házaspár egy olyan zseniális ötlettel állt elő, aminek az előnyeit felsorolni is nehéz. Mi lenne, ha beton helyett napelemekkel borítanánk az utakat? Hiszen akkor ez az óriási felület rengeteg energiát tudna termelni. Kiváltható lenne vele sok más, környezetszennyező energiatermelési forma. Az hagyján: de ha már egyszer áram van az útban, akkor “okossá” is tehetjük. A funkciók határa a csillagos ég.

Például az energiatermelés mellett az egyik ilyen mellékhatás, hogy fűthetővé válnak az utak. A jeget és a havat el lehet felejteni. Meg a jármű alvázára fröccsenő, és rozsdásodást előidéző sós latyakot is.

Ha a felület egyúttal kijelzőként is tud működni, akkor bármilyen útjelet meg lehet jeleníteni rajta anélkül, hogy festeni kellene. A terelés, sávelhúzás központilag vezérelhető. Akár villogó vagy mozgó terelőfényekkel is fel lehet hívni a vezető figyelmét a változásra.

Innen már az is csak egy lépés, hogy maga az út segítse digitális jelekkel az automata okosautók navigációját.

Az ötlet gazdái Scott és Julie Brusaw nem ragadtak le az álmodozásánál. Solar Roadways néven projektet indítottak és le is gyártották az útburkolatként használható napelem prototípusát. A hatszögű, cserélhető panel működik, lehet vele parkolót vagy utat lefedni, rá lehet hajtani járművel, miközben gyűjti a napenergiát és ledjei révén kijelzésre is képest. És persze a panel jelzi, ha meghibásodott és cserélni kell. Mivel a helyre illesztés után az egyes elemek automatikusan hálózatba kapcsolódnak, így kommunikálni is tudnak.

A Brusaw házaspár természetesen egy közösségi finanszírozási kampányt is indított, hogy támogatókat gyűjtsön a projekthez. Az Indiegogo oldalon eddig több mint 1 millió dollárt sikerült összekalapozniuk. Ehhez persze egy szórakoztató stílusú videót is összedobtak, ami bemutatja a találmányukat.

Az amerikai útfelügyelet már teszteli a kettes számú prototípusukat, azért elképzelhető, hogy hamarosan megindul a panelek telepítése, nem csak tesztkörnyezetben, hanem valódi utakon.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?