Indul az űrfegyverkezés? – Változik az USA űrpolitikája

Donald Trump amerikai elnök tanácskozásra hívta az Országos Űrkutatási Tanács képviselőit, és jelenlétükben elnöki utasítást írt alá, amelyben elrendelte: a védelmi minisztérium azonnali hatállyal indítsa el egy világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot. Az elnök egymástól független, de egyenrangú légerőről és űrhaderőről beszélt. “Nem elég a puszta amerikai jelenlét a világűrben, amerikai dominanciára van szükség” – mondta.

Donald Trump a Nemzeti Űrtanácsot újjáalakító elnöki rendelet aláírásán

A hatodik haderőnem létrehozása évtizedes ötlet, és az elmúlt években is időről időre a Kongresszus elé kerül a téma. Az elnöki utasítás önmagában kevés, az intézkedéshez kongresszusi felhatalmazásra van szükség.  Egyelőre nem derült ki, az elnök a Ronald Reagen-féle csillagháborús program felélesztését tervezi, vagy más módon képzeli el az űrhaderő működését. De az egyesült Államokat is köti a Nemzetközi világűr-szerződés, amely megtiltja tömegpusztító fegyverek telepítését a világűrben és más égitesteken.

Donald Trump elnöksége alatt nem ez az első űrrel kapcsolatos döntése.  Tavaly nyáron írta alá a   Nemzeti Űrtanácsot újjáalakító elnöki rendeletet. Tavaly decemberben adta ki  elnöki utasítást egy újabb Holdra induló expedícióra, amely egy későbbi Mars –küldetés előfutára lehet. Hét hónapos huzavona után a Kongresszus jóváhagyta az elnök jelöltjének, James Bridenstine oklahomai republikánus képviselőnek a kinevezését az amerikai űrhivatal élére. Nemrégiben pedig elrendelte a kereskedelmi célú űrkutatások szabályozásának felülvizsgálatát.

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...