Óriáskráter Skócia partjainál

A Brit-szigeteket érő eddigi legnagyobb meteorbecsapódás kráterét találták meg a tenger fenekén, Skócia és a Külső-Hebridák szigetei között. A durva ütközés jeleire egy 2008-as skóciai terepmunkán találták rá. Skócia északnyugati részén fekvő Ullapool közelében köveket vizsgáltak meg, amelyek elárulták, hogy egy nagyjából 1600 méteres átmérőjű objektum zuhant a Minch-tengerszorosba, Lochinver településtől nagyjából 10 kilométerre nyugatra.

Az Oxfordi és az Aberdeeni Egyetem kutatói szerint óránként 61 ezer kilométeres sebességgel érkezett az objektum, amely 19 kilométer széles krátert vágott a talajba.

Mindez 1,2 milliárd évvel ezelőtt történt. Az élet ekkor még leginkább csak az óceánokban létezett és még a növények sem vertek gyökeret a szárazföldön. Akkoriban a mai Skócia az Egyenlítő közelében feküdt és éghajlata száraz volt.

Az első jelekre egy több mint tíz évvel ezelőtti geológiai terepmunka idején bukkantak a Skót-felföldön. A túra utolsó napján megálltak egy Stoer nevű kis faluban, hogy egy szokatlan kőformációt megvizsgáljanak.  Korábban úgy vélték, a feltűnő vörös homokkő vulkáni eredetű, ám Amor észrevette, hogy a kő “furcsa zöld buborékai” arra a becsapódási kráterre emlékeztetnek, amelyikbe a bajorországi Nördlingen város épült.

A mintákat elvitte Oxfordba, ahol bizonyítékot találtak egy aszteroida hajdani becsapódására: a kvarckristályokat az ütközés ereje deformálta. Sok platinát és palládiumot is kimutattak a mintában, amelyek a meteoritokra jellemzőek.

A kráter ma 200 méterrel a víz alatt fekszik, és vastag üledék borítja.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...