Mintha a szárazföldön hajóznál

El tudsz képzelni furcsább látványt, mint amikor a kopár talaj úgy hullámzik, mint a víz? Milyen érzés lehet ezt átszelni egy hajóval?

Nem, nem egy szürreális álom, nem is egy fantázia bolygó, és még csak nem is földrengésről van szó. Augusztus 7-án Tonga közelében víz alatti vulkánkitörés volt. A könnyű vulkanikus habkő felúszott a víz tetejére, és hatalmas úszó szigetként sodorják az áramlatok. Mérete körülbelül 150 négyzetkilométer.

A habkő vagy horzsakő egy könnyű, buborékszerű üregekben gazdag kőzet, amely lebeg a vízen. A magma gyors lehűlésekor keletkezik. A kutatók szerint a vulkanikus kőzet nagy áramlatai akkor alakulnak ki, amikor egy vulkán viszonylag sekélyebb vízben helyezkedik el.

A jelenség nem is ritka, átlagosan ötévente születnek ekkora úszó szigetek. Ez lehet a magyarázata az óceánon látott, majd eltűnt mitikus szigeteknek.

Az úszó sziget, nem egyetlen nagy tömb, hanem trilliónyi horzsakő darab alkotja. Könnyedén át lehet szelni egy hajóval.

A horzsakőáramlat nyugati irányba, Fidzsi felé tart, valószínűleg elhalad Új-Kaledónia és Vanuatu mellett, majd vélhetően egy év alatt éri el Ausztráliát.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...