A Dino-pusztító becsapódás kövületeire bukkantak

A dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt kipusztító meteorit okozta másodlagos károkozás ősmaradványait találták meg a Kansasi Egyetem kutatói.

Az Észak-Dakotában feltárt kövületek a becsapódás utáni legfeljebb néhány óra történéseiről árulkodnak. A mai Mexikói-öbölnél egy kisbolygó a Földnek ütközött, több milliárd tonna olvadt és gőzzé vált kőzet lökődött minden irányban az égbe. Ennek túlnyomó többsége visszazuhant a talajra a becsapódástól akár több ezer kilométeres távolságban. A kréta-tercier kihalási eseménykor számos növény- és állatcsoport, köztük a dinoszauruszok is eltűntek a Földről.

A leletekben az égből záporozó kőtörmeléket találták meg, azt a pillanatot őrzik, amikor a gyöngyszemnyi kődarabok visszazúdultak a talajra és útjukban mindent elpusztítottak. Az apró köveket azonban nemcsak elszórva, hanem hal- és fafosszíliákban is megtalálták. Geokémikusok a leletek korát 65,76 millió évesre tették.

A tudósok elmélete szerint az üledékek arról árulkodnak, hogy a kitört fákra és az elpusztult halakra víz is zúdult. Az üledék elhelyezkedéséből a tudósok megállapították, hogy a területet sújtó hatalmas víztömeg a távolság miatt nem lehetett az a tengeri szökőár, amit a Chicxulub nevű, 12 kilométer széles aszteroida becsapódása keltett.

A jelenséget egy másodlagos hatás, a földrengés, pontosabban jelen esetben a tórengés okozta. A tórengés vízárja minden útjába eső dolgot felkapott és összekavarva dobta vissza őket úgy, ahogy a kutatók most feltárták. Édesvízi halak, szárazföldi gerincesek, fák, ágak, tuskók, tengeri puhatestűek keverednek itt egymással egyetlen üledékrétegen belül.

A megkövült halak kopoltyúiban megtalálták a becsapódás törmelékét, melyet a tó vizével együtt nyeltek le. A fák gyantájából megkövesedett borostyánkő is jól kivehetően őrzi a szemcséket. A becsapódás okozta cunaminak legalább 17 óra kellett volna, hogy a krátertől ideérjen, a rengés hullámainak azonban néhányszor tíz perc is elég volt.

Ugyanezen helyszínen megtalálták egy Triceratops és egy hadrosaurus maradványait is. Egyikük halála sem köthető bizonyosan a tórengéshez. De a kutatók szerint más maradványok a hasonló korú sziklákban azt valószínűsíti, hogy a két dinoszaurusz az aszteroida becsapódásakor még életben volt.

(via)

 

Facebook hozzászólások

You may also like...