Intelligens út az önvezető autók tesztelésére

Magyarország segíti az autonóm technológiák kutatását, és biztosítja az ehhez szükséges feltételek kialakítását. Jelenleg az egyik legnagyobb projekt, hogy önvezető járműveket tesztelnek az M86-os út csornai elkerülő szakaszán.

 

A régiós szinten is egyedülálló kísérletben járműveket tesztelnek szombatig a közforgalom elől elzárt útszakaszon. A szakemberek az utat is intelligenssé tették, vagyis lézerszkennerekkel, kamerákkal és szenzorokkal szerelték fel, hogy megvizsgálhassák, a jövőben hogyan tud egymással kommunikálni egy intelligens út az azon közlekedő autonóm, vagyis önvezető járművel.

Szenzorokat, lézerszkennereket és kamerákat helyeztek személyautókra és kamionokra, valamint az M86-os útra. A teszt során azt vizsgálják, hogyan kommunikál az út ezekkel az autonóm járművekkel. A vizsgálat az 5G technológiával egyelőre offline módon történik, a cél az, hogy megnézzék, valós időben hogyan kommunikál az út a járművekkel és ezzel egyidejűleg a járművek egymással.

A cél az úgynevezett mixed trafficra, vagyis vegyes közlekedésre való felkészülés, ahol az autonóm járművek mellett nem intelligens járművek is közlekednek. Kiemelte, hogy ez a tesztsorozat újszerű, az 5G technológia pedig azért szükséges, mert ez tudja a leggyorsabb és legstabilabb kommunikációt biztosítani a közlekedésben résztvevők között. A tesztsorozatban 15 autonóm jármű vesz részt.

MI vagyunk az Istenek

Magyaroszág segíti az önvezető autók tesztelését. Zalaegerszegen épül a  Zalazone tesztpálya. Három évvel ezelőtt megnyitották a közutakat az autonóm járművek előtt, hogy valós környezetben is vizsgálni lehessen a járműveket. A harmadik lépcső egy olyan környezet kialakítása volt, ahol a járművek kommunikálni tudnak a közúttal is, ilyen a mostani tesztelés is a lezárt útszakaszon, ahol a megfelelő környezetet 5G technológiával alakították ki.

Ausztriával, majd Szlovéniával is együttműködési megállapodás született arra vonatkozóan, hogy a három országban hogyan lehet kialakítani olyan környezetet, ahol autonóm járműveket lehet tesztelni. Az M86-os gyorsforgalmi úton való tesztelés egy Ausztria és Magyarország közötti együttműködés része.

A tesztprojektet a Budapesti Műszaki Egyetem mellett a Knorr-Bremse, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Ericsson, a Magyar Telekom, valamint osztrák iparági szereplők közösen végzik, a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja.

Facebook hozzászólások

You may also like...