Into Darkness elővetítésen jártunk

A UIP jóvoltából abban a nagyon szerencsés helyzetben voltam tegnap délelött, hogy a munkámat kivételesen nem a Fény utca 2. szám alatti Galaktika szerkesztöségben, hanem a mozi Imax termében kezdhettem el…J.J.Abrams gondolt egyet, és ahogy a könyvkiadók az irodalmi magazinoknak, úgy a rendező a sajtó képviselőinek engedett bepillantást az Into Darkness című legújabb Star Trek filmbe egy exkluzív részlet erejéig. Bizonyára sokan úgy gondolhatják, hogy milyen dolog már egy ilyen kaliberű filmből pár kiragadott részletet megnézni… és tuti biztos nem lesz olyan… igazi… élmény.
Nos, egyrészt azt mondanám erre, hogy akkor nyilván egyetlen trailert sem néztek meg eddig, mert minek, másrészt pedig, hogy bizony tévednek.
Mert igencsak jólesett szippantni egy jó mélyet a Star Trek hangulatból, hiszen 2009 óta tűkön ülve várom már, hogy vajon az új, alternatív Star Trek Univerzumból mit fog kihozni Abrams.
Minden bizonnyal emlékszik a kedves Olvasó, hogy mekkora csavart hozott az előző múvi, hogyan lett a tizenegyedik nagyfilm egyben egy új sorozat első része… azaz, hogyan indult az újraszámolás…
Spoilerektől sem mentes beszámoló következik tehát.
Én szóltam.

Amolyan bele a lecsóba jellegű indítást tessék elképzelni… mi legalábbis ilyet kaptunk. Helyszín a Nibiru bolygó; vörös fák, dühös benszülöttek, két menekülő figura… Kirk és Bones… no és egy igen haragosnak tűnő vulkán.

Nem Spock.
Egy igazi, éppen kitörni készülő vulkán.
Na, abban van Spock.


Mert ugye, ki más merészkedne egy zabos tűzhegy fortyogó belsejébe, mint a mi hibátlan logikájú, higgadtnak tűnő, ám valójában nagyon is tökös, macsó vulkánink. A morcos hegy elég alaposan beindul, ráadásul a bennszülöttek szemtanúi lesznek annak, ahogy az Enterprise elstartol az óceán mélyéről kimenteni Spockot a katlanból…. nesze neked Elsődleges Irányelv.

A malőr után, bár kedvenc kapitányunk hősies helytállást tanusított, Kirk-öt lefokozzák első tisztté. A mosolygós szemű, ám barázdált arcú Pike admirális raportján az is kiderül, hogy nem csupán Kirk fején olvad a vaj, de a füle mögött is akad egy jó adag; Jimmy fiú ugyanis a jelentésében nem volt éppen…ööö… hű a tényekhez, Spock azonban igen… no comment.
Időközben feltűnik a vásznon egy John  Harrison nevezetű fazon lobogó bőrkabátban, sötéten, és komoran… bár nem, nem is ez a legjobb szó rá… hidegen. Igen, ez az. A már-már vulkánihoz illő arroganciával megjelenített Khan szerepére  Benedict Cumberbatch tökéletes telitalálat. Az előzetesben alig pár mondatot hallottunk tőle, de ahogy felépíti a karaktert… a tartása, a kisugárzása, a fellépése, igen… veszélyes, kiszámíthatatlan, kíméletlen.

Ügyesen rakták össze az előzetest, a miértekről abszolute semmit sem tudtunk meg, de a látvány, a vizuális-, és hangeffektek azok abszolut hozták az elvárt szintet, sőt.
Mivel ez már egy másik Star Trek Univerzum, kíváncsi vagyok, hogy az eredeti Khan- sztoriból mennyit hagy meg Abrams, bár gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

Velem együtt sok százezer trekker várja a májusi bemutatót, reméljük nem hiába.

Az Elsődleges Irányelv:
“Mivel minden népnek joga van a saját életének olyan módon való leélésére, ahogy azt normális evolúciója megengedi, ezért a Csillagflotta tagjai nem zavarhatják meg más idegen fajok kultúráját és életét. Ebbe a kategóriába tartozik a fejlettebb tudás, katonai erő, vagy technológia átadása, melyeket az adott társadalom nem képes megfelelő módon kézben tartani. A Csillagflotta tagjai nem sérthetik meg az Elsődleges Irányelvet, még akkor sem, ha a saját életüket és/vagy hajójukat kell megmenteniük, kivéve, ha az Elsődleges Irányelv egy korábbi megsértése által bekövetkezett következmények felszámolásán dolgoznak. Ez az Irányelv minden és mindenki felett, és a legelső helyen áll.”

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?