Itt az első érző műláb

A műlábak visszaadták az állás és a járás képességét azoknak, akik valamilyen okból elvesztették a lábukat. Ezek a hasznos eszközök azonban nem tudtak pótolni egy fontos dolgot: az érzékelést. Egészen mostanáig.  Nemrég ugyanis kutatók egy csoportja sikeresen látott el valakit olyan műlábbal, amely érzékelni és érzéseket kelteni is képes.

Nem is gondolnánk, hogy még a láb esetében is milyen fontos az érzékelés képessége – egészen addig, amíg el nem veszítjük ezt a lehetőséget. Egy műlábnál az érintés érzése nem csak növeli a használó biztonságérzetét (hiszen sokkal kisebb az esélye annak, hogy megbotlunk vagy elesünk, ha tudjuk érzékelni a környezetünket), de még a fantomfájdalmat is elmulasztja.

Ennek kivitelezése érdekében dr. Hubert Egger és csapata a felső-ausztriai egyetemről, a University of Applied Sciences Upper Austria-ról, beazonosította az idegvégződések pontos helyét ott, ahol a protézis rácsatlakozik a csonkra. Ezután összekötötte őket a műlábban található érzés szimulátorokkal, amelyek 6 érzékelővel rendelkeznek a művégtag talpán. Amikor az érzékelők hozzányomódnak a földhöz, az általuk gerjesztett jel felvándorol az idegvégződésekbe, ahonnan üzenet indul az agynak, végül pedig megszületik az érzés a műlábban.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?