Jack McDevitt kapta a Robert A. Heinlein-díjat

A Robert. A. Heinlein-díjjal olyan kiemelkedő science fiction műveket és tudományos írásokat jutalmaznak, amelyek inspirálják az űrkutatást. Idén Jack McDevitt amerikai sci-fi író részesült ebben a megtiszteltetésben.

McDevitt a díjat életművének elismeréseként kapta, amely 21 regényt és 81 novellát foglal magába. Az átadóra május 22-én a 49. Balticon Maryland-i science fiction és fantasy találkozón került sor. Magát a díjat és a rendezvényt is a Baltimore-i Science Fiction Társaság (The Baltimore Science Fiction Society) szervezi és támogatja.

Maga a díj egy ezüst medál Robert A. Heinlein arcképével, amelyet Arlin Robbinson művész tervezett. A medálhoz tartozik egy piros-fehér-kék szalag is. Továbbá a győztes kap két darab hajtókára tűzhető kitűzőt is, ha a nagy medál nem lenne praktikus, s még egy plakett is jár az elismeréshez, amit otthon vagy munkahelyen lehet kitenni.

A Robert A. Heinlein-díjat a Heinlein Társaság alapította 2003-ban. A hagyományok szerint a zsűribe általában science fiction szerzőket választanak be. Eredetileg Heinlein felesége, Virgina választotta ki a zsűritagokat, akik csatlakoztak a BSFS-hez. Jelenleg ez a feladat Michael F. Fylnn, a választóbizottság elnöke látja el.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?