Jófiúból rosszfiú

Avagy öt olyan színész, aki a szuperhősfilmek pozitív szerepére jelentkezett, de végül főgonoszként került a vászonra.

Az erős antagonisták motiválják a vásznon a legcsavarosabb és legnagyobb izgalmi faktorral operáló történeteket. Különösen igaz ez a szuperképességgel rendelkező hősök filmjeire, ahol a szupergonosz számára elengedhetetlen, hogy több szinten okozzon mérvadó konfliktust, különben az cselekmény ellaposodik. A következőkben olyan színészeket mutatunk be, akik a casting során a főhős szerepére pályáztak, ám végül ellenfélként kerültek a vászonra, akikként igazán emlékezetes alakítást nyújtottak a közönség számára.

Tom Hiddleston – Thor (2011)

A színész immár két egészestés nagyjátékfilmben is az asgardi szélhámos megformálója volt, talán nehéz is lenne elképzelni őt bármilyen más karakterként, aki a Marvel-univerzum részét képezi. De mielőtt arany-vikingsisakkal koronáznánk meg Hiddlestont, tudnunk kell, hogy eredetileg…

…Thor szerepét kívánta megkapni. Végül Chris Hemsworth lett a Vihar Istene, aki a casting során számtalan más tehetséges színészt győzött le, többek között testvérét, Liam Hemsworth-t is. A film producere, Craig Kyle ekképp nyilatkozott Hiddleston meghallgatásáról:

„Először Tom Thor szerepére jött be. Rengeteget gyakorolt, és egyszerűen eszméletlen volt. Félelmetesen jó alakítást nyújtott, de nem ő volt Thor.”

A produceren – és persze a közönségen túl – a Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige és a film női főszereplője, Natalie Portman is rendkívül nagyra tartották Tom Hiddleston játékát Lokiként.

Christopher Mintz-Plasse – Ha/Ver (Kick/Ass, 2010)

Miután kitört a potenciális skatulyaszerepből, amit a Superbad McLovinja adott neki, Christopher Mintz-Plasse örömmel vette kézhez a Kick/Ass c. képregény adaptációjának első szövegkönyvét:

„Még sosem játszottam akció-filmben. Egyáltalán nem is nézek ki úgy, mint akinek részt kellene vennie bármiféle akció-orientált dologban. Szóval nagyon jól esett, hogy elküldték nekem a forgatókönyvet, aztán persze megláttam, hogy egy olyan srácot kéne alakítanom, akinek pont az tenne jót, ha távol tartaná magát az akciótól a vásznon, hiszen nemcsak szuperereje, de semmilyen képessége nincs.”

Ám mielőtt a gonosz Red Mist szerepét kapta volna meg, Mintz-Plasse…

Dave Lizewski, azaz a Ha/Ver szerepére pályázott. Azonban nem csak, hogy alkalmasabb volt az antagonista karakterére, aki főgonosszá fejlődik a 2013-as folytatásban, hanem a meghallgatása is maga volt a káosz. Erről így nyilatkozott:

„Hát, felolvastam Ha/Ver szövegrészleteit, de a rendezőnek (Matthew Vaughn) nem csak, hogy nem tetszett, hanem egyenesen gyűlölte. Mindent gyűlölt, amit a meghallgatáson csináltam, de végül nekem adta Red Mist szerepét.”

A kimerítő keresgélés után (ami majdnem hat hónapos késést jelentett a filmnek) végül Aaron Taylor-Johnson kapta a főhős szerepét. A brit színész annyira meggyőző amerikai akcentust produkált a meghallgatáson, hogy a rendező nem akarta elhinni, hogy a szigetországból való.

Sam Rockwell – Vasember 2. (Iron Man 2., 2010)

Az arrogáns, ám szuperintelligens Tony Stark történetét folytató filmben a két gonosz közül az egyiket Sam Rockwell alakította. A karaktere, a Justin Hammer nevezetű, milliárdos fegyverkereskedő számtalan párhuzamot mutat azzal az alakkal, akit az első részben meg akart formálni,…

…Tony Starkkal, ismertebb nevén a Vasemberrel. Köztudott tény, hogy a rendezőnek, Jon Favreaunek meg kellett küzdenie a 2008-as film címszerepét alakító Robert Downey Jr.-ért. De Favreaunek ezen túl volt egy rövid listája azon színészek nevével is, akiket alkalmasnak tartott volna Tony Stark szerepére, és Rockwell rajta volt ezen a listán.

„Ő volt az egyik színész azok közül, akiket el tudtam volna képzelni Tony Starként. Lett volna az alakjában valami, ami másképpen tette volna naggyá a fegyvermágnásból lett szuperhős alakját. Sam nagyon karizmatikus, és amikor a megfelelő színészt kerestem a karakterre, ő is szerepelt a listámon. Ez néhány embert ugyan meglephet, de Robert is sokakat ámulásra késztetett, de most ő Tony Stark. Sam más, de valószínűleg nagyon érdekes dolgokat nyújtott volna Vasemberként.” – nyilatkozta a direktor.

Cillian Murphy – Batman: Kezdődik (Batman Begins, 2005)

Jonathan Crane az egyetlen negatív karakter, aki Christopher Nolan Sötét Lovag trilógiájának valamennyi részében felbukkan, és egy azon öt szereplő közül, akik valamennyi részben benne vannak: Bruce Wayne, Alfred Pennyworth, James Gordon és Lucius Fox mellett. Ám mielőtt Crane (vagyis a Madárijesztő) karakterére castingolták, az ír színész…

…Bruce Wayne/Batman meghallgatásán is részt vett. Christian Bale volt az első színész, akivel Nolan egyeztetett a projekt kapcsán, és végül ő is lett az, aki a Köpenyes Lovag bőrébe bújt. Ám a rendező valószínűleg a „város összes fiatal színészével” találkozott, amíg Bale éppen egy másik filmen dolgozott. A kamerateszten a színészeket egyaránt szerepeltették Batmanként és Bruce Wayneként is, Murphy és Bale pedig a felvétel alatt Val Kilmer denevérruháját viselte a Mindörökké Batmanből.

Nolan ezt mondta Murphy kameratesztjéről:

„Valóban meghallgattuk Cillian Murphy-t is Batman karakterére. Azonban nem bizonyult jónak olyan tekintetben a szerepre, ahogy Christian az volt. De az előadásmódja persze egyszerűen zseniális volt, és ezt a felvétel és az utólagos megtekintés alatt mindenki érzékelte is. Utána alkalmam nyílt rá, hogy bemenjek a stúdióba és indítványozzam, hogy őt tegyék meg Cranenek, a Madárijesztőnek.”

Valószínűleg a rendezőre a színész átható kék szemei is nagy hatás gyakoroltak:

„Még sosem láttam ennyire különleges szemeket. Folyamatosan megpróbáltam ürügyet találni arra, hogy a közeli képeknél levegye a szemüvegét.”

Heath Ledger – Batman: A sötét lovag (The Dark Knight, 2008)

Végül, de nem utolsó sorban a Batman széria második részének főgonosza, a Heath Ledger által rendkívül emlékezetesre megformált Joker következik. A színész posthumus elnyerte a Legjobb Mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, és ezzel a Batman: A sötét lovag lett az első képregény-adaptáció, melyben színészt Academy Awarddal jutalmaztak. Chrisitan Bale, Cillian Murphy és számos más tehetség mellett Nolan Ledgert is először…

…Bruce Wayne, azaz Batman szerepére kívánta, még a Batman: Kezdődikben. Ledger találkozott a rendezővel, de aztán hirtelen felindulásból közölte vele, hogy mégsem érdekli a projekt.

„Jóindulatúan állt hozzá a dologhoz, de azt mondta, hogy sosem venne részt egy szuperhős-filmben.” – mondta a direktor.

A Batman: Kezdődik bemutatása után Ledger véleménye megváltozott és már hónapokkal azelőtt jelentkezett Joker szerepére, hogy egyáltalán lett volna forgatókönyv.

„Elmagyaráztam neki, hogy mit szerettem volna csinálni a Batman: Kezdődik-kel,” – mondta Nolan – „és azt hiszem ő is érezte, hogy ez sikerült.”

Az eredeti cikk itt elérhető.

Fordította: Petz Anna

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?