Igény az lenne rá: Háromtest probléma-sorozat

A pletykák szerint az Amazon újabb sci-fit szemelt ki, amiből megcsinálná “saját Trónok harcát”: Cixin Liu Háromtest problémája című regényéből és a két további részből készítene három évados sorozatot, ráadásul elég jelentős összegből, 1 milliárd dollárból.

A szándék láthatóan megvan, hisz folynak a tárgyalások. Kérdés, sikerül-e megszerezni a jogokat. Cixin Liu hard sci-fijéből ugyanis a kínaiak is ígértek filmet és sorozatot. A hazai megfilmesítésről először 2014-ben adtak hírt, ekkor a trilógiát öt filmen keresztül tervezték elmesélni – ezek közül háromnak a forgatókönyvét maga a szerző írná. Későbbi hírek szerint az első részt 2016 júniusában vetítették volna le, azonban ez nem történt meg. A jelenlegi hírek szerint 2018-ban érkezhet az első film, de még ez is erősen kérdéses.

Az Amazon bejelentése csak csavart egyet a dolgokon. Az io9 szerint a YooZoo Pictures azt nyilatkozta, a megfilmesítési jogok náluk vannak, és náluk is maradnak, nem kommentálták az Amazon terveit, és nem beszéltek arról se, hogy a cég együtt működne-e velük a regény adaptálásában. A filmes tervek kapcsán magát az írót is megkeresték, aki azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása a projectről, és arról se, hogy tervezik-e vonni őt is a munkálatokba.

Összegezve, két stúdió is megfilmesíteni Cixin Liu trilógiáját, aminek mi, sci-fi rajongók örülhetünk. Pozitívan nézve, mindkét cég sorozatának örülhetünk. Egy kínai adaptáció hű lenne a Háromtest probléma szellemiségéhez, az Amazon pedig – főleg – a rendelkezésére álló összeggel (de annak töredékével is) és más sikeres sorozatait elnézve elég profi művet kapnánk.

Magáról a könyvről:

Cixin Liu regénye először 2006-ban jelent meg folytatásos történetként a Science Fiction Worldben (kínai sf magazin), 2008-ban pedig önálló könyvként. Ezt később trilógiává bővítette: 2008-ban jött a Dark Forest, majd 2010-ben a Death’s End. A három könyv adja a Remembrance of Earth’s Past sorozatot.

Az első rész, a Háromtest probléma a a Kínai Kulturális Forradalom idejébe visz minket. Egy titkos katonai társaság jeleket küld az űrbe, hogy kapcsolatot létesítsen az idegenekkel. Egy a pusztulás szélén álló idegen civilizáció fogja is a jeleket, és elkezdi a Föld meghódítását tervezi. Eközben a Földön különböző csoportok alakulnak, melyek vagy üdvözölni és segíteni szeretnék a korruptnak tartott világ átvételében a magasabb szinten lévő hódító lényeket, vagy harcolni akarnak az invázió ellen.

A könyv Kína egyik legsikeresebb science fiction regénye, 2006-ban elnyerte a kínai sci-fi rangos díját, a Galaxy-t. Hazáján kívül is folytatta sikertörténetét a trilógia, több nyelvre is lefordították, és világszerte nagy sikernek örvendett. Angolul 2014-ben jelen meg Ken Liu sci-fi író fordításában, magyarul pedig 2016 óta olvashatjuk. A Háromtest probléma 2015-ben nem angolszász szerzőként megnyerte a legjobb sci-fi regénynek járó Hugo-díjat, későbbi részeit pedig szintén jelölték angolszász SFF díjakra.

A hír forrása: io9

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...