Júliusi üstökös – Talán szerencsénk lesz

Reméljük egy kis szerencsével végre újra szabadszemes üstököst láthatunk az égen. A NEOWISE-üstökös csaknem 5 ezer év után távollét után ismét a Nap felé közeledik. Az eddigi mérések szerint  a vártnál fényesebb lesz. Ha nem jut elődei, az ATLAS és a SWAN üstökös sorsára, július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető majd.

A június 23-i mérések szerint üstökös feje a várt 3,5-4 magnitúdós helyett 1 magnitúdóval fényesebb volt. Ez ígéretes kezdet. De a csillagászok már nem mernek jósolni semmit, mert az utolsó két égi vándor, az ATLAS és SWAN üstökös is szétesett napközelségében.

Az üstükös jelenleg nem látható a Földről, csupán a SOHO napszondával figyelhető meg. A NEOWISE-üstökös június 28-án tűnik majd el a napszonda látómezejéből és legközelebb július 6-8. körül lehet majd ismét a Földről megpillantani. 2020. július 3-án kerül ismét napközelbe. Ha túléli a napközelséget, július közepétől érdemes keresni az égbolton, és ha szerencsénk van, akkor némi égismerettel, távcső nélkül is meg lehet találni majd.

2061. Harmadik űrodisszeia

Az üstökös láthatósága azon múlik, hogy az egy kilométer átmérőjű mag hogyan reagál a Nap sugárzására, a belőle feltörő gáz és por elé nagy csóvát képes-e vetni. Ha túl erős lesz a kitörés, akkor ez az energia szétvetheti az egész magot.

A NEOWISE-üstökös nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering, legutóbb mintegy 4600 éve járt a Nap közelében.

Facebook hozzászólások

You may also like...