Jupiter holdja: Cannes-ban állva tapsolták a magyar misztikus filmet

Mundruczó Kornél 2014-ben már letett valami nagyot az asztalra, hiszen a filmes szakember kutya-apokalipszisről szóló, Fehér Isten című filmje a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard elnevezésű programjának fődíját hozta el. Most a rendező újabb alkotással képviselteti magát Franciaországban, ez a Jupiter holdja, mely egy nagyon is aktuális kérdéssel, a menekültekkel foglalkozik. A migránsválságot azonban különleges nézőpontból közelíti meg a misztikus film, hiszen egy olyan szíriai fiatal áll a történet középpontjában, akit lelőnek a magyar határon, de csodával határos módon túléli, sőt, szuperképessége is lesz.

A lebegő menekültről szóló filmben olyan színészek játszanak, mint Balsai Mónika, Cserhalmi György, Jéger Zsombor, Mucsi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás, és Haumann Péter. A főszerepet egy grúz színészre, Merab Ninidzére bízták, de a Jupiter holdjában feltűnik hazánk egyik legfelkapottabb modellje, Mihalik Enikő is.

jupiter-holdja2

A közönség a 70. Cannes-i Filmfesztiválon állva tapsolta meg a Jupiter holdját, habár a kritikusokat erősen megosztja a film. A Variety kiemeli, hogy a látvány elsőosztályú, ám a sztori csiszolásra szorult volna, a Screen Daily szerint pedig az X-Men stílusa érhető nyomon a filmben, a kitaszítottság és a szuperképességek miatt. Az Indiewire egyenesen Steven Spielberg és Alfonso Cuarón jellegzetes alkotásaihoz hasonlítja a Jupiter holdját, ami már önmagában dicséret, de a sajtó egyöntetűen elismeri a zeneszerző Jed Kurzel és az operatőr Rév Marcell munkáját is. Az Origo Filmklubja szerint több, vágás nélküli akciójelenet látható a filmben, az efféle bravúros megoldásokat a hozzáértők nagyon szeretik.

A Jupiter holdja a Filmalap 700 milliós támogatásával készült és június 8-tól Magyarországon is látható lesz a provokatív témákat feldolgozó film.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?