Kamu vagy nem kamu? – Teóriák természetfeletti lények létezéséről II. rész

Folytatjuk természetfeletti lényekről szóló gyűjteményünket.A cikk első felét itt olvashatod: http://sf.blog.hu/2013/07/17/kamu_vagy_nem_kamu_teoriak_a_termeszetfeletti_lenyek_letezeserol

Az UFO-csecsemő

A mexikói farmer, Moreno Lopez 2007 tavaszán egy furcsa, gyíkszerű testtel rendelkező, nagy fejű és nagy szemű, UFO-szerű lényt talált az egyik általa felállított patkánycsapdában. A farmer meg akarta ölni a teremtményt, de az csak három órányi vízbefojtás után adta meg magát. A férfi több mint két évig tartotta magánál a testet, mire úgy határozott, hogy átadja egy mexikói egyetem antropológusainak tanulmányozásra – bár addigra a test mumifikálódni kezdett. A tudósok egy csoportja szerint a lény egy csupasz-mókus nemzetséghez tartozik, mások viszont azt állítják, fogazata és szövetei nem földi eredetűek.

alienbaby.jpg

A chupacabra

A chupacabra (‘kecskeszívó’) a szakértők szerint csupán szóbeszéd, mitikus lény, mégis többen állítják, hogy látták, sőt le is lőtték. A külsejéről nincs egyértelmű leírás, vannak, akik szerint repülni is tud, vagy éppen szőrtelen, a sakál és kutya keverékére hasonlít, ám abban a legtöbben egyetértenek abban, hogy háziállatok vérével táplálkozik. “Élőhelye” Amerika, először 1987-ben jelentették Puerto Rico-ból, 2004-ben pedig egy texasi farmer lőtte az első chupacabrát, miután az 34 csirkéjét ölte meg. A tudósok azonban a gyakori texasi chupacabra-bejelentések után végül mindig arra az eredményre jutottak, hogy az ismeretlen bestia “csupán” egy rühes sakál.

Chupacabra small.jpg

A jeti

A jeti a Himalája óriási, főemlősszerű lénye. Több szemtanú is állítja, hogy látta a himalájai majomembert, valamint jeti-szakértők  kutatásokat végeznek a lény szokásairól, életviteléről. Elmondások alapján a lény két lábon jár,  óriási méretű és testét szőr borítja, ám vannak, akik szerint a jetinek több fajtája is létezik. Szibériában egyébként már többször találkoztak a jetivel, ill. jetikkel, akik olykor állati bőrdarabokat hagytak a fák ágain, vagy éppen a falvak közelében megjelentek és olykor háziállatokat is zsákmányoltak. Vadászok is gyakran találkoznak a gigantikus főemlőssel, valamint 2009-ben a Kemerovó megyei közgyűlés képviselői jetivadászatra indultak (nem kizárt, hogy ezzel a régió turizmusának fejlesztése volt inkább a céljuk), de számos jetire vadászó expedíció indult az 1950-es évektől. Ám konkrét bizonyítékot eddig még nem találtak a hegyi ember létezésére, általában csak lábnyomokat találnak tőlük. Az sem lehet véletlen, hogy mióta először híre ment a világon annak, hogy létezik a jeti, azóta nőtt meg jelentősen az észlelések száma is.

jeti.jpg

A Molyember

A Molyemberről először 1966. november 15-én tettek jelentést: két fiatal házaspár Point Pleasant környékén látta a vörös szemű, emberformájú, két méter magas, szárnyas teremtményt. A lény azután váratlanul eltűnt. A következő évben kb. 100 jelentés érkezett az eddig ismeretlen lényről, mindenféle bizonyíték nélkül. Aztán 1967. december 15-én a Point Pleasantnál található Silver Bridge összeomlott, aminek 46 halálos áldozata lett. Elvileg a Molyember a katasztrófa napjaiban látható volt a híd közelében, de utána örökre eltűnt. Egyesek szerint lehet, hogy a tragédiáért a Molyember vonható felelősségre. Point Pleasant városa 2002-ben Molyember-fesztivált rendezett, a rá következő évben Molyember-szobrot állított fel, a Molyemberről nevezte el a város központi parkját, 2005-ben pedig Molyember Múzeum és Kutató Központot nyitott – bár lehet, hogy mindennek alapja csupán a turizmus fejlesztésének célja  a városban, nem pedig a tényleges hit a Molyember létezésében.

molyember_hid.jpg

A Loch Ness-i szörny

Nessie a jeti mellett a másik legismertebb természetfeletti lény, talán róla szólt a legtöbb hír és róla készültek a legközelebbi megfigyelések a világ szörnyei közül. A legenda szerint először az ír Szent Columba találkozott a rémmel i.sz. 563-ban, amikor megmentett tőle egy embert, 1880-ban pedig Duncan McDonald látta a lényt, és azóta már több ezerszer látták – szemtanúk szerint. A róla készült fényképek és felvételek manipuláltnak tűnnek és életlenek. Az első expedíciót a szörny keresésére David James parlamenti képviselő vezetésével a Loch Ness Vizsgáló Szervezet indította 1962-ben, ám nem jártak különösebb sikerrel. 1987 őszén pedig a Mélységi Radarkutató Művelet 24 “hanglokátor-függöny”-t alkotó hajóval vizsgálta át a vizet: a tó egyik pontján a felszín alatt egy 180 méternél lejjebb mozgó, nagy testet jeleztek a műszerek. Az viszont továbbra sem tisztázott, hogyan tudott ilyen ügyesen rejtőzni ennyi időn át Nessie, ill. a szemtanúk vajon miért csak egy példányt láttak belőle, és egyáltalán hogyan kerülhetett a tóba, ha tényleg létezik?

images_2.jpg

A fenti 10 lény között vannak olyanok, amelyek létezése eddig csak feltételezéseken alapszik, vannak olyanok, amelyek marketingfogásként jöttek létre, és vannak konkrét csontvázak, leletek, amikről viszont még nem tudni pontosan, mik is azok, és hogyan jöhettek létre. Az embereket ez viszont nem tántorítja el attól, hogy higgyenek a tündérekben vagy éppen a jetiben. Az, persze, hogy ezekről a lényekről nincsenek kézzel fogható bizonyítékaink, nem jelenti azt, hogy nem is létezhetnek. De végül mindig ugyanazok a kérdések merülnek fel a szkeptikusokban: Miért nincs egy éles kép sem az adott lényről? Hogy tud ennyi ideje és így elrejtőzni a kíváncsi szemek elől? Miért csak egy van belőle? Hogyan jött létre? Tulajdonképpen hogy került ide?

Conney

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?