Kézzel is megfogható a leghidegebb csillag

Mindössze 25 Celsius-fokos a légköre egy most azonosított barna törpének. Az infravörös tartományban kimutatott égitest félig bolygónak, félig csillagnak számít, és jellemzői sokat elárulnak az ilyen objektumok kialakulásáról.

Az átlagos emberi testnél is hidegebb az a csillagok és bolygók közötti átmeneti objektum, amelyet most fedeztek fel a WISE-űrtávcsővel. Az infravörös tartományban akadtak az alig pislákoló égitestre, amely mindössze 40 fényév távolságra van tőlünk.

Egy évtizede keresik intenzíven, de csak most akadtak az Y törpéknek nevezett hideg csillagok nyomára a csillagászok. Ezek a barna törpék, vagyis a “félresikerült csillagok” alcsoportját képviselik, és a leghidegebb csillagoknak is tekinthetők. Az ilyen objektumokban nem történik olyan fúziós energiatermelés, mint a Napban és a hozzá hasonló többi fősorozati csillagban. Kialakulásuk után egy ideig még melegek, de aztán lehűlnek, és alig sugároznak. Ezért leginkább az infravörös tartományban nyomozhatók.

Az Y törpék sokat elárulnak az óriásbolygók összeállásáról és légkörük jellemzőiről. Az infravörös hullámhosszakon dolgozó WISE-űrszonda eddig közel száz barna törpét fedezett fel. Ezek között hat rendkívül hideg Y törpe akadt, és a fent említett WISE 1828+2650 jelű égitest a leghidegebb. Utóbbi jellemző légköri hőmérséklete alig 25 Celsius-fok, ilyen alacsony hőmérsékletű csillaglégkört korábban még nem sikerült megfigyelni.

Forrás: origo/tudomány

Itt a Holdfénycon!

Hétvégén ismételten vár mindenkit a HoldfényCon, a hely ahol a Fantasy, a Sci-Fi és az Anime rajongói együtt élhetik ki rajongásukat. Gyere el augusztus 27-28-án a Millenáris B csarnokába, és érezd jól magad két napon keresztül.


Próbáltad már milyen érzés a kedvenc karaktered bőrébe bújni, és úgy sétálgatni a többi rajongó között, miközben rengetegen fotóznak? Ha nem, akkor itt a lehetőség, és ha elég bátor vagy akkor jelentkezz a Cosplayversenyre! Karaoke, avagy énekelni mindenki tud, ki jobban, ki kevésbe. Ha kedvet érzel, hogy kipróbáld magad közönség előtt, a kedvenc számodat énekelve, akkor ez a te programod. A táncpadnál a ritmusérzék és a jó reflexek előny, de nem feltétel, a szórakozás viszont garantált! Szeretsz rajzolni? Szeretnéd megmutatni micsoda isteni írói vénád van? Itt a helyed! Rajzverseny és Novellaíró versenyek is várnak rád. Kártyaverseny rajongóinak World of Warcraft, Yu-Gi-Oh!, Magic versenyek. Szabad játék a legismertebb konzoltípusokon, de a versenyek szerelmesei is megtalálhatják a számításukat. Sokak álma hogy képregény rajzolók legyenek, ha kellően ügyesnek érzed magad, mérd össze a tudásod a profikkal: képregénycsata az MKSZ rendezésében. Továbbá Magyarországon egyedülálló figura-kiállítás, filmvetítések, bemutatók a Magyar Star Trek Baráti Társaság előadásában, és a világhíres Star Wars 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége is két napra otthagyja állomáshelyét, hogy veletek szórakozzon.

Helyszín: Millenáris – B épület, Kis Rókus u. 16-20

Dátum: 2011. augusztus 27-28.

Belépődíj:

egynapos: 1800 ft,

kétnapos: 3000 ft

10 éves kor alatt a belépés ingyenes!

Kivonul a Galaktika magazin is a rendezvényre. Megnyitja kapuját élőben, a helyszínen a galaktikabolt. Gyere és vásárolj hatalmas árkedvezménnyel, kapcsolódj ki velünk a helyszínen.

Még mindig tart a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónk. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

KÖVESS bennünket a facebookon is, ahol számos akcióval, kedvezménnyel vásárolhat, játszhat és nyereményekkel gazdagodhat.

Vásárolja meg a Galaktika magazin 2007 teljes évadát (1-12) 2007 forintért itt!

Galaktika magazin 2007 teljes évad (1-12)

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?