Kiborgok a futószalag mellett

A Panasonic futurisztikus külső vázakkal erősíti meg a fizikai munkásokat, hogy a természetes mozgásukat gépek segítsék, sőt, egy a mangából is ismerős koncepcióra, a mechákra is létrehoztak egy prototípust.

A kiborg kifejezést még a hatvanas években kezdték el használni a sci-fi irodalomban gépekkel kisegített emberek jelölésére, de már Edgar Allen Poe is írt egy rengeteg protézissel rendelkező emberről egy 1843-as novellájában. Azóta a szó már olyan külső csontvázakra (exoskeleton) is utal, amelyek nemcsak elvesztett végtagokat pótolnak, hanem egy teljesen egészséges ember erejét növelik meg. Ilyen „ruhákkal” szereli fel a Panasonic a futószalagok mellett dobozokat emelő munkatársakat.

Az AWN-03 például abban segít, hogy a dolgozók nehéz tárgyak emelgetése közben ne erőltessék meg túlságosan a hátukat. Lehajolás közben a berendezés érzékeli, ha szükség van a munkájára, és egy motor segítségével ellenkező irányba húzza a hátat és a combot, így akár 15kg-mal is csökkentve a használója hátára nehezedő terhet.

A másik eszköz azok számára lehet hasznos, akik sokat sétálnak, vagy másznak meg meredek emelkedőket. A PLN-01, becenevén Ninja a combok mentén segít lekövetni az izmok természetes mozgását, de apró motorokkal megerősítik azt, így az ember sokkal többet sétálhat, mielőtt elfáradna. A videóban egy favágót mutatnak, aki így mászik a hegyre, de nem túlzás elképzelni  a fejlesztés harcászati alkalmazását is. A tervek szerint ennek a modellnek egy olyan változatát is ki akarják fejleszteni, amely már a karokra is rögzíthető, hogy mind a négy végtagon csökkentse a terhet.

Ezeken felül gépekkel segítik az idősgondozást is: egy új szerkezetük például úgy segít felkelni az ágyból, hogy közben nem dolgozik túl sokat a felhasználó helyett, így elkerülhető a segítségre szoruló idősek körében oly gyakori izomsorvadást is. Ez ugyanis kifejezetten a robotsegítőknél különösen sokszor előfordul, hiszen azok fáradhatatlanul mindig fel tudják emelni a teljes testsúlyt is, így az illető nem használja rendesen a saját izmait.

A videó egy rövid pillanatra megmutat egy olyan prototípust is, amely már jobban hasonlít a számítógépes játékokból, valamint mangákból és animékből ismert belülről irányított robotra. Itt a pilóta négy szenzor segítségével (kettő a kézfejeknél, kettő a lábfejeknél) irányíthatja a szerkezet húsz különböző motorját, amely így leköveti a benne mozgó ember mozgását – pont úgy, ahogy azt a Mátrix trilógiában, az Avatarban és még tucatnyi más filmben láttuk.

Manapság sok jóslatot hallani arról, hány millió munkahely fog megszűnni az elkövetkezendő tíz-húsz évben a robotok miatt. Ezek a fejlesztések talán megnyugtathatnak néhányakat: lesznek olyan gépek is, akik közvetlenül a kétkezi munkát segítik ki, ahelyett hogy teljesen kivennék az ember kezéből.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?