Kisujjnyira az üstököstől!

Kisujj egy kisfilmben játszik nagy szerepet, Aidan Gillen (Trónok Harca) a kétszereplős film sztárjaként instruálja kissé tapasztalatlanabb kolléganőjét.

Nemrég startolt Tomek Bagiński új rövidfilmje a Rosetta misszójáról, ami a 2004-ben felküldött űrszonda céljának fontosságát igyekszik boncolgatni. Az etűd a science fiction kategóriáját felhasználva igyekszik népszerűsíteni a küldetést és megmutatni a laikus közönségnek, hogy milyen király dolog lehet ez az űrbiznisz. A biztonság kedvéért pedig beletettek egy kis Trónok Harcát is, hogy még nagyobb legyen a közönségsiker.

Mi az a Rosetta misszió?

A Rosetta misszió a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös megfigyelését takarja, az űrszondát 2004. március 2-án indította útjára az ESA. A gépezet két részből áll: egy keringő és egy leszálló egységből. Az elsőt hívjuk Rosettának, míg a másik a Philae nevet kapta.

Immár több mint 10 éve végzi munkáját az űrben, ahol először két kisbolygót közelített meg, majd két és fél évig hibernálva száguldott a Naprendszer külső peremén. 2014 januárjában ébresztették fel ismét és augusztusban már sikerült 100 kilométeres körzeten belül megközelítenie az üstökös magját. Útját pontosan végigkövethetjük az ESA animációján, ahol a piros vonal a Rosetta, a kék pedig az üstökös pályáját jelzi. Jobb egérgombbal ráközelíthetünk, bal egérgombbal pedig megbillenthetjük a pályákat.

De büdi nagy dög!

A Berni Egyetem tudósai kimutatták, hogy az üstökös felszíne nem rendelkezik orrbarát „skillel”, ugyanis jelentős mennyiségben mutattak ki a felszínén többek közt kénhidrogént és szalmiákszeszt, valamint metanolt. A záptojás-istállószag-alkoholbűz kombó pedig még a legstrapabíróbb oroszt is ledöntené a lábáról.

Az üstökösre való leszállás novemberre tervezik a tudósok, vajon a sikeres leszállás után a tudósok összecsapják a kisujjukat idehaza?

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?