Klímaváltozás – Gyorsabban nőnek a fák

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói különleges következményét figyelték meg a globális felmelegedések.  A fák növekedése felgyorsult, de ennek következménykén a sűrűségük csökkent, ami befolyásolja felhasználhatóságát és értékét.

A kutatók 150 év anyagmintáit vizsgálták át. Hans Pretzsch professzor vezette kutatócsoport  a legújabb, úgynevezett LIGNOSTATION technológiával vizsgálta meg  és elemezte harmincezer fából származó anyagmintát. Az új módszerrel megvizsgáltak minden egyes évgyűrűt, olyan precizitással, pontosan és felbontással, ami korábban elképzelhetetlen volt.

A famintákat a egy speciális kísérleti erdőparcellából vették, ahol minden egyes fa történetét ismerik. Olyan tipikus európai fajokat vizsgáltak, mint a lucfenyő, az erdei fenyő, a tölgy és a bükk. A megfigyelések kezdete óta a fák könnyebbekké váltak, 1900 óta 8-12 százalékkal. Ugyanakkor a közép-európai fák térfogat-növekedése felgyorsult 29-100 százalékkal.

Annak ellenére, hogy ma nagyobb mennyiségű fa nő, azok kevesebb anyagot tartalmaznak, mint néhány évtizeddel korábban. A könnyebb fa kevésbé tömör, és alacsonyabb a kalóriaértéke, ez fontos a faipar és az energiaipar számára is. A kisebb sűrűség fontos az élő növény esetében is, mivel emiatt növekszik a szél és hó okozta törés kockázata az erdőkben. Emellett a felgyorsult növekedés azt is jelenti, hogy a fák több szén-dioxidot képesek tárolni.

Facebook hozzászólások

You may also like...