Komoly baleset a SpaceX űrkabinjával

Március elején mintaszerű küldetést hajtott végre a Crew Dragon űrhajó. Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, majd hibátlan landolást hajtott végre a Földön. A következő kísérlet valószínűleg csúszást fog szenvedni, mert az űrhajót a tesztpadon baleset érte.

Először csak anomáliáról beszéltek, azután kisebb balesetről a testpadon. A bejelentés szerint az űrhajó hatóműveit tesztelték. A híreknek azonban gyorsan ellentmondott, hogy több szemtanú is kilométeres távolságokból látott egy villanást, majd a robbanás hangját.  Hatalmas narancsszínű felhő emelkedett a levegőbe. Nem sokkal később világot látott ez a videó felvétel.

A videón jól látható a egy mobil telefonnal készült egy monitorról.  A videó hitelességét nem erősítették meg, de ez NASA-dolgozó töltötte fel először a twitterre, ahonnan később eltávolította. De addigra már jó néhány másolat készült róla.

Azóta már elismerték, hogy baleset történt, az űrhajó felrobbant, Az űrhajó vészmenekítési rendszerét tesztelték, és az utolsó kísérlet során történt a megsemmisítő robbanás, amelyben senki sem sérült meg.

Az űrhajót először úgy tervezték, hogy a fokozatokhoz hasonlóan önálló leszállásra legyen képes. Később ezt elvetették, de a rakétamotorok megmaradtak, mint vészhelyzeti mentőrakéták. Ezeket a rakétákat tesztelték, egy speciális, erre a célra épített állványon, amikor a tragédia bekövetkezett.

Nagyon valószínű, hogy ezek után csúszni fog a nyárra tervezett következő Crew Dragon repülés, amelyben már két fő is utazott volna. A NASA és a SpaceX közösen dolgozik a hiba felderítésén.

Facebook hozzászólások

You may also like...