Könyvajánló: Lene Kaaberbøl – A sárkány hívása

A minap jött ki a nyomdából Lene Kaaberbøl A sárkány hívása című könyve a Metropolis Media kiadó Popcorn sorozatában. A kötet megjelenését az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatta.

A sárkány hívása lebilincselő középkori fantasy, ami 10 éves kor felett mindenkinek ajánlható, gyermeknek és felnőttnek egyaránt, bárkinek, aki szereti az izgalmas kalandregényeket. Megtalálható benne mindaz, ami megadja savát-borsát a jó történeteknek: sárkányokkal vívott harc, cselszövések, fordulatok és intrikák, no és persze rengeteg szeretet és kedvesség is.

A főhős egy 11 éves kislány, Dina, aki különleges képességet örökölt az anyukájától: ha valakinek belenéz a szemébe, látja az illető összes bűnét. Sőt, arra készteti az elkövetőt, hogy szégyellje magát, ami nagyon kellemetlen fizikai-testi tünetekkel is jár. Ezért aztán mindenki igyekszik elkerülni a lány tekintetét, sőt inkább a lányt magát.

A szerzőnő az angol kiadás előszavában elmesélte, hogy az ötletet gyerekkori emlékeiből merítette. Amikor valami rossz fát tett a tűzre, édesanyja mindig úgy szidta le, hogy előtte azt mondta: „Nézz a szemembe!” Ilyenkor a kis Lene úgy érezte, hogy az anyukája belelát, és kár is lenne tagadni az elkövetett csínyeket.

Dina számára ez a képesség nem áldás, hanem átok. Hiszen ki merne barátságot kötni egy ilyen lánnyal?

A sárkány hívása – Igazlátó krónikák 1.

A regény első mondata azonnal beszippant, és utána nem is ereszt, amíg végig nem olvastuk a könyvet: „Ha jól meggondolom, nem Cilla tehetett arról, hogy a karomat megharapta egy sárkány. Bizonyára véletlen, hogy épp aznap zúdított a nyakamba egy vödör tejsavót, amikor megérkezett a dunarki idegen.”

Amikor Dunark királyát, a királynét és gyermeküket is megöli valaki, Dina anyját, a Szégyenlátót hívják el a kastélyba, hogy megtalálja a gyilkost. A gyanúsított a trón egyetlen örököse. Ám mivel Dina anyja ártatlannak látja őt, és nem hajlandó a képességét rossz ügyért használni, tömlöcbe zárják. A lányra hárul a feladat, hogy megtalálja a gyilkost, mielőtt a sárkányok elé vetnék fogságba került édesanyját. Ehhez rengeteg bátorságra, ügyességre van szüksége, de a kalandok során barátokra is lel. Sőt, arra is rájön, hogy a képességével nem csupán szégyenérzetet tud kiváltani, de a tiszta szívűekbe bátorságot is tud önteni.

A kötet fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlható, mert bár a főhős, Dina lány, harcostársai és segítői között ott találjuk a bátor és megbízható fiú barátokat is. Ugyanakkor nagy pozitívuma a regénynek, hogy nem szorulnak háttérbe a női karakterek. A könyvben szereplő lányok, asszonyok nem borzadnak el a vér látványától, nem állnak félre, ha piszkos vagy veszélyes munkáról van szó. A lányok intelligensek, okosak és bátrak, ám ez nem a szupererejükből, varázsképességükből fakad, hanem ugyanolyan természetes tulajdonságuk, mint fiú/férfi társaiknak.

Lene Kaaberbøl több mint húsz nyelvre lefordított regényéből 2015-ben nagy sikerű film is készült.

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...