Közelkép: Stanley Kubrick

Ma negyvenöt éve, hogy a mozikban bemutatásra került a 2001: Űrodüsszeia. Ennek alkalmából megemlékezünk Stanley Kubrickról, aki a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású és leginnovatívabb filmkészítője.

Stanley Kubrick New York Cityben született, 1928, július 6-án. Apja, Jaques Kubrick orvos volt, míg anyja Sadie (Perveler) Kubrick háztartásbeli. Egy húga volt, Barbara.

Kubrick sosem volt az alkalmazkodás mestere, vagy éltanuló a tanulmányai során. Középiskolában majdnem hogy kiegyenlítődött volt a hiányzott és az iskolapadban töltött napjainak száma, míg főiskolai ideje során az alulteljesítés mintapéldája volt. Nem volt sok barátja, társai intelligenciája miatt kiközösítették.
“-Sose tanultam semmit az iskolába, és 19 éves koromig egyetlen könyvet sem olvastam el pusztán szívességből” – mondta egyszer.

Korai éveiben író vagy baseball játékos szeretett volna lenni.
– Úgy kezdtem el gondolkodni, hogy ha nem játszhatok a Yankeesnél, majd író leszek.”

16 évesen az iskolai újság fotósa, majd egy évvel később a Look magazin rendelésére készített képeket. Ha épp nem dolgozott, éjszakáit a Modern Művészetek Múzeumában töltötte.

A filmkészítés művészetével az 1950-es években kezdett megismerkedni. Első filmjei rövid dokumentumfilmek voltak, melyeket barátai és rokonai finanszíroztak. Először 1953-ban egy katonadrámával, a Félelem és vággyal, jelentkezett, amely stúdiótól függetlenül készült el – ez akkoriban szokatlan eljárás volt. Korai filmes karrierje során hang-és képvágóként, rendezőként, később íróként és producerként is tevékenykedik.

Kubrick 10 filmmel jelent meg 1957 és 1998 között, például a Spartacus, Lolita (Vladimir Nabokov regénye alapján), Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni. Ez utóbbi forgatásához együttműködött az amerikai hadsereggel, majd a filmet a készült fényképekből és nyilvános forrásokból építette fel.

2001: Űrodüsszeia

Kubrick egyik leghíresebb filmje a 2001: Ürodüsszeia 1968-ban került bemutatásra. Ezen a művén több évig dolgozott, s a film elkészítéséhez Arthur C. Clarke-ot is segítségül kérte. A 2001: Ürodüsszeia Clarke azonos című művéből készült, melyet az író Kubrick felkérése alkotott.
A film az 1969-es Oscar-gálán elvitte a legjobb vizuális effektusokért járó díjat.

Miközben az Űrodüsszeia hatalmas sikert aratott, az első nyilvános megjelenése kész katasztrófa volt. Bemutatásának napja egybeesett azzal, mikor Lyndon Johnson bejelentette, hogy nem indul az újraválasztáson, s emiatt a véletlen egybeesés miatt úgy hírlett, hogy a stúdió vezetősége elveszti a munkáját, ha a film nem lesz siker.
Amikor a nézők elhagyták a mozit, a stúdió ezt nyilatkozta: “-Uraim, ma este két elnököt vesztettünk el.”
A film utólag nagy elismerésre tett szert, és nagyot kaszált: még 1972-ben is adáson volt, 4 évvel a bemutatóját követően.

Kubrick szakmai elismertségét az 1971-ben megjelent Mechanikus narancs továbbfokozta. 1975-ben került bemutatásra a Barry Lyndon című kosztümös drámája, melyben az összes ruhát személyesen nézett át, és hagyott jóvá. A Stephen King horror-bestselleréből készített Ragyogás (1980) ismét kultuszfilmmé vált, köszönhetően Kubrick mesteri feszültségteremtő-képességének, illetve Jack Nicholson és a főbb színészek tökéletes játékának. Habár maga King elégedetlen volt vele, mert szerinte Kubrick – mint általában minden filmjében – túlságosan eltért az irodalmi alapanyagtól.

Az 1960-as években Angliába költözött, majd a nyilvánosság elől visszavonultan élt. Ideje nagy részét a stúdióban, vagy az otthoni irodájában töltötte, visszautasítva jó pár interjú felkérést.  Észak-Amerika zónaideje szerint élt, éjjel dolgozott, míg nappal aludt.

Stanley Kubrick 1999. március 7-én halt meg, egy szívroham következtében, órákkal azután, hogy feladta postán utolsó filmjének, a Tágra zárt szemek-nek a forgatókönyv másolatát.
A film később széleskörű elismertségre tett szert, beleértve a Golden Globe és Satellite- jelöléseket. Főszereplői Nicole Kidman és Tom Cruise (akik ez időben házasok voltak).

A 2001: Űrodüsszeia című film és regény összehasonlításáról lásd itt bejegyzésünket!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?