Küldd el a neved a Marsra

Ismét különleges akciót hirdetett a NASA: ha csak virtuálisan is, de jelen lehetsz a következő mars-küldetésen, és a lézerrel vésett neved eljut a vörös bolygóra.

A Mars 2020 rover a tervek szerint 2020 júliusában indul a vörös bolygó felé, ahova 2021 februárjában fog megérkezni. Lehetőségünk van rá, hogy a szonda fedélzetén elküldjük a nevünket. Regisztráció után a NASA JPL laboratóriumában fogják a neveket „felírni” szilícium lapokra. Az íráshoz elektronsugarat használnak, a betűméret csupán 75 nanométer. Ez az emberi hajszál átmérőjének csupán ezredrésze. Ebben a méretben egy pénzérme méretű felületre kb. egymillió név véshető fel.

Az oldalon a regisztráció után elkészítik a névre szóló, letölthető beszállókártyát. Egyúttal egy térképen is megmutatják, melyik országban hányan jelentkeztek. A poszt írásának pillanatában már hatmillió felett jár a regisztrálók száma, és meglepő módon Törökország jár az élen több mint kétmillió jelentkezővel. Magyarországról eddig 12 ezren jelentkeztek. Az oldalon lehetőség van a barátaid meghívására is, ha nem akarsz egyedül „utazni”

Ezen az oldalon regisztrálhatsz: SEND YOUR NAME – MARS 2020

Egyszer már volt egy ilyen akció, akkor az Insight szonda fedélzetén landolt a Marson több mint két millió név. A NASA humorát bizonyítja, hogy ezekért minden résztvevőnek 500 millió kilométer törzsutas-pontot tart majd nyilván.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...