Különleges videó a nehézrakéta indításáról

Harmadszorra bocsátotta fel sikeresen óriásrakétáját a SpaceX.  A 27 hajtóműves Falcon Heavy – amely 64 tonnás teherbírásával jelenleg a világ legerősebb működő hordozórakétája – 3,7 tonna hasznost terhet vitt az űrbe.

A Cosmic Perspective egy különleges ultra lassított videót készített a felszállásról, amelyet a legendás a legendás film, a koyaanisqatsi – kizökkent világ zenéje kísér.

A rakomány 24 különböző űreszköz volt: kísérleti műholdak, űrlaboratóriumok és a NASA által kifejlesztett rendkívül pontos – kilencmillió év alatt csupán egy másodperc eltérést mutat – atomóra, valamint 152 ember hamvait tartalmazó fémkapszulák.

Külön kihívás, hogy az űreszközöket három különböző Föld körüli pályára kellett állítani. Ez a művelet várhatóan mintegy hat órát vesz igénybe. Ez volt a SpaceX első katonai megrendelése.

A két oldalsó gyorsítórakéta rendben landolt Cape Canaveralon. De a középső rakéta, amelynek 1200 km távolságból kellett volna leszállnia az úszó platformnak ütközött, felrobbant, majd a tengerbe esett. De ennek valószínűségét Elon Musk is már előre 50 százalékosnak tartotta a feladat bonyolultsága miatt.

Facebook hozzászólások

You may also like...