Labor az Andok gyomrában

Ezerhétszáz méterrel a hegygerinc alatt épülhet meg a déli félteke első föld alatti kutatóközpontja. A projektet az Andok két oldalát összekötő közúti alagút építése teszi lehetővé.

A Chilét és Argentínát összekötő, 4700 méter magasságban fekvő Agua Negra-hágó jelenleg csak az ottani nyári hónapok alatt, decembertől márciusig közelíthetőmeg. A közúti kapcsolat javítását egy a hágó alatt megépülő, 14 kilométer hosszúságú alagúttól remélik, amely az Atlanti-óceánt a Csendesóceánnal összekötő autóút részét fogja képezni. Néhány dél-amerikai kutató azonban további lehetőséget lát a várhatóan jövőre induló regionális vállalkozásban.

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

Az alagút legmélyebben fekvő részét 1750 méternyi szikla választja el a föld felszínétől. Ezen a ponton szeretnének létrehozni egy olyan föld alatti laboratóriu mot, ahol a vastag földréteg árnyékoló hatása miatt szinte tökéletes sugárzásmentes körülmények uralkodnak majd. A fizikusok egyetlen részecskét ismernek, amely ezen is képes áthatolni: a különlegesen kis tömegű és más részecskékkel csak nagyon ritkán kölcsönható neutrínókat.

Éhség + ajándék Pengefutár könyv

Aki megveszi Whitley Strieber: Éhség című könyvét ajándékba kapja Alan E. Nourse, William S. Burroughs: Pengefutár című könyvét.

Ezeket annyira nehéz észlelni, hogy csakis ilyen, egyéb sugárzásoktól mentes laboratóriumokban figyelhetők meg. Egy, a déli féltekén elhelyezkedő neutrínóobszervatórium kiegészítené az Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban és Japánban működő kutatóközpontok munkáját. A neutrínók vizsgálatával pontosabban megismerhetjük a részecskefizika törvényeit, valamint a Nap és más csillagászati objektumok működését. A sugárzásmentes föld alatti laboratóriumban azonban a biológiai sejtek sérülésének és öregedésének egyik forrását, az ionizáló sugárzásokat is vizsgálhatják. Az itt végzett összehasonlító megfi gyelések segíthetnek megismerni, hogy pontosan milyen mértékben járul hozzá a kozmikus sugárzás a DNS sérüléseihez és ezen keresztül például a rák kialakulásához.

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Régmúlt napok fénye + Ajándék Pengefutár

Végül a geológusok számára is fontos lehetőséget tartogat egy ilyen elszigetelt kutatóközpont. Az alacsony háttérzaj miatt ugyanis ideális helyszínt jelent különlegesen érzékeny szeizmográfok számára. Ugyanakkor éppen egy olyan területen helyezkedik el, amely geológiai szempontból igen érdekes, mivel itt bukik le az óceáni lemez a Dél-amerikai-lemez alá, miközben létrejön az Andok hegység, a folyamatot pedig jelentős szeizmikus aktivitás kíséri. Ennek tanulmányozása közelebb vihet mind az itt fekvő országokat fenyegető földrengésveszély, mind a föld globális működésének pontosabb megismeréséhez. A jelenlegi tervek szerint a különféle kisebb és nagyobb kísérletek és berendezések számára a közúti alagút közelében három nagyobb, többszintes föld alatti termet alakítanak ki. Ennek költségét 11 millió euróra becsülik, ez az egész közlekedési alagút költségének csupán egy százalékát jelenti. Az ANDES (Agua Negra föld alatti kísérleti helyszín) nevet viselő központ működtetéséhez a két ország mellett várhatóan Brazília ésMexikó is csatlakozni fog.

Kövess bennünket a facebookon is!

Forrás: nol.hu/

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?