Last Year – Robert Charles Wilson új regénye

December 6-án jelent meg egyik szerzőnk, Robert Charles Wilson (Pörgés-trilógia, Darwinia) legújabb könyve, a Last Year a Tor Books gondozásában. Az új regény más Wilson könyvekhez hasonlóan érdekes alapötletből építkezik és fontos problémákat jár körül.

A Last Year az időutazás tematikáját dolgozza fel, azonban az eddig ismert történetektől nagyon eltérő módon. A regény világában lehetséges az időben utazni, de csak a múltba, a jövőbe nem. Wilson még azzal bonyolítja az időutazást, hogy megszabja az adott múlt (több, alternatív múlt létezik, attól függően, mikor kezdjük meg az időutazást): csak egy bizonyos ideig lehet egy világot elérni, utána az átjáró lezárul. Továbbá más időutazós történetekkel ellentétben a Last Yearben a múltban élők is tudnak ennek a technológiának a létezéséről – így létrejön a City of Futurityt (az Eljövendő utókor városa), ahol a jövőből érkezett turistákat szórakoztatják vagy vezetik körbe a múltban, ami itt az 1870-es évek Ohio-ja.

Az eseményeket egy biztonságiként dolgozó Jesse Cullum szemén keresztül ismerjük meg, aki egy véletlennek köszönhetően kerül a jövőbelieket kiszolgáló városba. A létesítmény, ahol a múlt és a jövő emberei egyaránt keverednek, egy különös környezetet teremt. Kereskedelem folyik a másik világának megismeréséért, továbbá ütközik a két idősíkból jöttek kultúrája és szokásai, ami számos konfliktushoz vezet. Cullum az évek során már hozzászokott a jövőből jöttek furcsaságaihoz, így különösebb fenntartások nélkül fogadja új partnerét, a mi időnkből érkezett Elizabeth DePault, aki kegyetlen jelleméről és az „ami a szívemen, az a számon is” elvéről ismert. Azonban vannak dolgok, amelyek Cullumot is megdöbbentik: a nő iránt táplált érzései és a tény, hogy valaki a jövőből származó technológiával látta el a 19. századi embereket, akik az ideérkezőkhöz hasonlóan más korba vágynak – a jövőbe.

A Last Year eddig nagyon jó kritikákat kapott. Például a Publishers Weekly szerint Wilson feje tetejére állítja az egész időutazás témát a bámulatos alkalmazkodó képességekkel rendelkező főhősével. Stefan Raets, a Tor.com egyik szerzője az alapkoncepciót és a részletesen kidolgozott karaktereket dicséri, más kritikák pedig kiemelik még a regény főtémáit, mint a kolonizáció és a turizmus, de természetesen az időutazás problémái is előkerülnek a Last Yearben. Mindenképpen egy ígéretes alkotásnak ígérkezik.

lastyear

Az angolul tudók itt olvashatnak bele.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?