Legnagyobb neutroncsillag

A valaha észlelt legnagyobb tömegű, mintegy 2,3 naptömegű neutroncsillagot sikerült spanyol csillagászoknak azonosítaniuk.

A Katalán Műszaki Egyetem csillagászati és asztrofizikai csoportja és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet munkatársai egy úttörő módszer segítségével végzett méréseknek köszönhetik a felfedezést.  A PSR J2215+5135 jelű csillag mintegy 2,3 naptömegével a jelenleg ismert több mint 2000 neutroncsillag közül a legnagyobb tömegű lehet.

Az inkább pulzár néven ismert neutroncsillagok halott csillagok maradványai. Ezek az egykor 10 és 30 naptömeg közötti csillagok elveszítik tömegük legnagyobb részét, és a maradványcsilagok csupán 20 kilométer átmérőjűek, de különösen sűrűek, tömegük a napéval vetekszik. Összehasonlításként egyetlen kanálnyi neutroncsillag anyag olyan tömegű, mint a Mount Ewerest.

A pulzárt még 2011-ben fedezték fel.  A PSR J2215+5135 egy bináris rendszer része, amelyben két csillag kering egy közös központi tömeg között: a “normál” csillaghoz (mint amilyen a Nap) társul egy neutroncsillag. A másodlagos vagy társcsillagot erős sugárzás éri a neutroncsillagtól.

Minél nagyobb tömegű a neutroncsillag, annál gyorsabban mozog a társcsillag keringési pályáján. Az újszerű módszer hidrogén és magnézium színképvonalát használja a társcsillag mozgási sebességének meghatározásához.

Ez a módszer alkalmazható a többi neutroncsillagra is. Az elmúlt tíz évben a NASA gammasugaras teleszkópja a PSR J2215+5135-höz hasonló tucatnyi pulzárt fedezett fel. Elméletben a módszer alkalmazható olyan fekete lyukak és fehér törpék tömegének megméréséhez is, amelyek hasonló bináris rendszerben léteznek, ahol fontos szerepe van a sugárzásnak.

Facebook hozzászólások

You may also like...