Leia hercegnő tudományos hagyatéka

Egy Brigham Young egyetemi kutatócsoport 3D-s képeket készített kizárólag fényből.

Engem személy szerint mindig is magával ragadott a filmbeli hologramok látványa, régóta szeretnék birtokolni egy ilyen remek szerkezetet. Nem a már létező, 2D-s verziót, mint amilyen a bankkártyákon van, hanem a filmekből látottat. Mindenki, aki megnézte már például a Star warst vagy a Vasembert, emlékszik ezekre a lenyűgöző és roppant hasznos eszközökre.

Kutatók már nagyjából 40 éve (az első Csillagok háborúja film óta) próbálják létrehozni az úgynevezett “Leia hercegnő-hologramot”, egy szabadon álló, minden irányból nézhető, változtatható, valóban 3D-s kijelzőt.

Most azonban egy kutatócsoport a Brigham Young egyetemről áttörést ért el: egy új technológiával képesek kicsi, színes 3D-s  képeket készíteni. Az eljárás egyik hatalmas előnye, hogy nincs szükség semmilyen kijelzőre vagy speciális üvegre.

A hologram kivetítésének alapja egy már eddig is ismert jelenség. Ha láthatlan lézersugarat átvezetnek egy speciális lencsén, akkor a sugár belsejében létrejön egy hűvösebb levegőréteg, amit melegebb, megvilágított levegő vesz körül. Ebbe a lézerfénybe juttatnak egy nagyon kicsi, csupán néhány 10 mikrométeres anyagszemcsét. Mivel a külső melegebb levegő visszalöki a részecskét, az középen marad.

Az általuk fejlesztett zseniális módszer lényege az, hogy ezt az anyagot használják képernyőnek. Amikor több színes lézerrel világítják meg, a szorosan fókuszált fény szétszóródik a felületen. Ezután a részecskét elég gyorsan kell mozgatni, és a látvány egy folytonos vonal lesz.

A berendezés különböző vetítési anyagok használatával rengeteg különböző hatást és színvilágot tud létrehozni. Az eddigi legjobbnak a feketelúg mutatkozott, amely a papírgyártás egyik mellékterméke, és nagyrészt cellulózból áll.

Persze az eljárás még gyerekcipőben jár. A vetített 3D-s képek nagyon aprók jóval kisebbek egy körömnél. A szerkezet képes nagyobb, kétdimenziósnak tűnő ábrákat készíteni, bár valójában ezek is néhány tucat mikrométer vastagságúak. A kutatócsapat már sikeresen létrehozott egy sík ábrát, amelyen a projekt ihletője, Leia hercegnő látható.

A jövőben több lézer együttes alkalmazásával megvalósítható lenne a mindenki által ismert, valóban háromdimenziós kijelző. Egyszer majd talán a mindennapjainkban is fontos szerepet fognak játszani ezek az izgalmas szerkezetek.

 

Források:

https://www.seeker.com/gadgets/new-technique-generates-free-floating-3d-images-just-dont-call-it-a-hologram

Facebook hozzászólások

You may also like...