Lenyügöző természet: 8 elképesztő barlang a világ különböző tájairól I.rész

Sokan vannak, akik odavannak az extrém sportokért, túlteng bennük a kalandvágy és szívesen járnak be óriási, mély és sokszor tekervényes barlangokat. Mások viszont ódzkodnak bemerészkedni ezekbe a sötét, csúszós és sokszor szűk helyekre, és még a profi barlangászok jelenléte sem elég ahhoz, hogy legyőzzék félelmüket. Ezúttal azonban senki nem kényszerül barlangászásra, a következőkben ugyanis a fotelben ülve is mindenki megcsodálhat nyolcat a Föld lélegzetelállító barlangjai közül.  

A barlangoknak különböző fajtái léteznek, főként keletkezésük módja szerint kategorizálhatóak. A legdöbbenetesebb barlangok között találhatóak többek között cseppkő-, márvány-, illetve jégbarlangok is, sőt vannak olyanok is, amelyek a víz alatt alakultak ki. Földünk rejtett üregei közül kiválasztottuk a leghihetetlenebbeket, amelyek felépítésük, kőzeteik, helyük vagy éppen színük miatt nem mindennapi élményt nyújtanak, még pusztán képeken is.

Cuevas de Acsibi, Salta, Argentina

Az Észak-Argentínában található lángvörös barlangrendszer kevésbé ismert elnevezése a “Barlangok völgye” (Valley of the Caves), maga az Acsibi szó azt jelenti: ‘a tűz helye’. Bár a barlang nehezen megközelíthető, mivel nem vezet hozzá kijelölt útvonal, akinek sikerül eljutni a barlangvölgybe, az megcsodálhatja a vörös homokkőfalak és -sziklák szépségét , majd bejárhatja a “tűzbarlangot” is.

Marble Caves, Rio Tranquilo, Chile

A kék színben tündöklő General Carrera nevű gleccsertóban lévő türkizszínű kalcium-karbonát-barlangról első látásra nehezen hinnénk, hogy valódi. Azonban létezik, mégpedig Argentína és Chile határán. A barlang különleges formája a gleccserpatakoknak köszönhető. A pisztrángokban és a lazacokban gazdag tó híres és ideális halász- és horgászhely. A barlangrendszer három fő része az El Catedral (székesegyház), a La Capilla (kápolna) és a La Cueva (barlang).

Ice Caves, Apostle Islands National Lakeshore

Az Apostol-szigetek partjain lenyűgöző élmény várja az odalátogatókat: nyáron a part mentén kajakozva csodálhatják meg a barlangokat, télen pedig, mikor a tó befagy, a barlangok is követik példáját: ekkor az érdeklődők a kajakot csizmára cserélve járhatják be a jégbarlangokat, bennük a megfagyott vízesésekkel és hatalmas jégcsapokkal.

Great Blue Hole, Belize

A 300 méter átmérőjű és kb. 120 méter mély tölcsér valaha, a jégkorszak idején még mészkőbarlang volt. A ma látható óriási lyuk úgy alakult ki, hogy a tengerszint növekedésével a víz betolult a barlangba, teteje pedig leomlott. A Világítótorony-zátonyon elhelyezkedő lyuk tiszta vize és gazdag halpopulációja miatt a búvárok által közkedvelt hely.

A cikknek még nincs vége! Folytatását itt olvashatod: http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=265

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?