Leomlott a legendás Areciboi rádióteleszkóp

Összeomlott az ikonikus csillagászati teleszkóp. Szívfájdító felvételeket osztott meg a space.com.

Az amerikai szövetségi National Science Foundation november közepén bejelentette be, hogy lebontják a rádióteleszkópot, mert visszavonhatatlanul károsodott.

Fraktál

Nem sokkal később aláírásgyűjtés indult, hogy megmentsék ezt a tudomány-történet számára is fontos létesítményt.

Sajnos a kezdeményezés okafogyottá vált, mert kedd reggelre azonban a maradék rögzítőkábelek is megadták magukat, és a felépítmény rázuhant a tányérra. 2020. december 1-én, helyi idő szerint reggel 7:55-kor, a délnyugati tartószerkezet váratlanul megsérült, és a 900 tonnás vevőegység a magasból az antennatányérba zuhant. Személyi sérülés nem történt, de ez a baleset az obszervatórium végleges megsemmisülését, és 57 éves fennállásának a végét jelenti.

Cosmos Redshift Seven – Csillagikrek

A Gregorian Dome-ot tartó 8 centiméteres acélkábel, még a nyári hurrikán alatt szakadt el. Megsérült több egység, és a tányéron is 30 méteres rést szakított. November elején újabb feszítőkábel szakadt el, meggyengítve a teljes rendszert. Ezután döntött úgy az üzemeltető Egyetem, hogy a 57 év után végleg bezárják a kutatóállomást.

Az obszervatóriumot 1963. november elsején adták át a kutatóknak. A szerkezetet 9,7 millió dollárból építették fel. Megépítésekor ez volt a Föld legnagyobb rádióteleszkópja, antennatányérjának átmérője 305 méter, szférikus alakú. Az antennatányért 40 000 összekapcsolt, perforált alumíniumlemez borítja, ezek fókuszálják a bejövő rádiójeleket egy fölötte elhelyezett mozgatható vevőegység felé

Facebook hozzászólások

You may also like...