Leonardo da Vinci fantasztikus szerkezetei

1452-ben a mai napon, április 15-én született Leonardo da Vinci olasz festő, szobrász, mérnök és feltaláló. Bár a legtöbben műalkotásairól ismerik, találmányai szintén figyelemre méltóak, messze megelőzik korukat.

A legismertebb ilyen csodamasina Leonardo repülő szerkezete volt, de rengeteg elkészült, vagy csak rajzokon szereplő szerkezet bizonyítja még, hogy a reneszánsz művész akár a sci-fi első képviselőjeként is megállja helyét.

Tervezett többek között tankot, mely egy ágyúkkal telezsúfolt, 4-6 ember által működtetett, főleg elrettentés céljából használható fém monstrum lett volna – ha megépül. Kevésbé „földhözragadt” ötleteihez biztonsági berendezésekre is szükség volt. Ezért például a repülés problémásabb részéhez, a landoláshoz tervezte meg a világ első ejtőernyőjét. A tervek alapján napjainkban rekonstruálták a fa keretre feszített vásznakból álló ernyőt, ami meglepő módon működött is.

Több, harcászatban is használható ötlete közül érdemes még megemlíteni a repeszgránátot, valamint a búvárruhát is. Nem elég, hogy egy tömlővel vezette be az oxigént a ruhába, még a ballasztra, és az emelkedés megkönnyítését szolgáló felfújható „léggömbre” is gondolt. Ezek, és még rengeteg vázlat és jegyzet bizonyítja da Vinci zseniális képzelőerejét, valamint haladó gondolkodását, ami egy másik korban talán még ennél is híresebbé tette volna.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?