Lovecraft söröket kap a 125. szülinapjára

Mi a közös H. P. Lovecraft-ban és a Narragansett sörgyárban? A megfejtés: ez utóbbi az íróról nevezte el a legújabb mézsörét.


,,Az vagyok, aki vonít az éjen át,
s az is, aki üvölt a hóban.
Én vagyok az, aki fényt sose lát,
s a mélyből jő iszonytatóan.”
(H. P. Lovecraft – Psychopompos)

A Rhode Island-i székhelyű Narragansett sörgyár idén ünnepli 125 éves fennállását, és ennek okán egy új, H. P. Lovecraft nevével fémjelzett márkával állt elő. A négy részes sorozat első darabját Lovecraft Honey Ale néven dobták piacra január 19-én, pont az író nagy elődje, Edgar Allan Poe születésnapján.

Kérdezhetnénk, hogy miért pont Lovecraft-ra esett a sörgyár választása? A válasz egyszerű: mert ugyanabban az évben született a modern horror atyja, mikor a Narragansett-et alapították. Ezért arra gondoltak, hogy a jeles évfordulóra valami rendkívülivel állnak majd elő.

A Lovecraft Honey Ale–t Summit és El Dolorado komlóból, mézből és öt különböző típusú malátából (köztük mézmalátából) főzték, ezáltal testes, intenzív ízélményt alkot és 7% alkoholtartalommal bír. A Narragansett igazgatója, Mark Hellendrung elmondta, hogy sokat olvasgatták az író műveit, majd végül az egyik, szárnyas rémalakokkal teli elbeszéléséből, Az ünnepből (The Festival) merítettek inspirációt.

A Narragansett Lovecraft-sorozatának második söre az Innsmouth Old Ale, névre fog hallgatni, és várhatóan most áprilisban kerül majd piacra. Ezt az italt a méltán híres elbeszélés, az Árnyék Innsmouth felett (The Shadow Over Innsmouth) ihlette. Hellendrung szerint ez az sör, a címadó íráshoz hasonlóan jóval sötétebb és markánsabb ízvilágú lesz.

Lovecraft sör

Érdekes, hogy pont egy sörgyárnak jutott eszébe Lovecraft nevével alkoholt reklámozni, ugyanis az író híresen absztinens volt; soha egy korty sört nem ivott egész életében. Az alkohol iránt érzett ellenszenvének egyik írásában is hangot adott. A leginkább Ambrose Bierce novelláinak hangulatát idéző Vén Bogaras (Old Bugs) című elbeszélésének főhőse egy, egykor szebb napokat megért tudós és költő, aki Boston szennycsatornáiban részegen fetrengve, magányosan pusztul el.

Vajon mit szólna Lovecraft a róla elnevezett sörhöz? Nem valószínű, hogy rajongana az ötletért, hogy sörmárka lett a nevéből, de ez ne szegje kedvünk. Azért az igazán kár, hogy ilyen szimpla nevet kapott a Lovecraft Honey Ale. Lehetett volna akár Miska Tonic, vagy épp Cthul-Brew… Az mindenesetre biztos, hogy a New York-i Lovecraft étterem vendégei biztosan megkóstolhatják majd ezeket a különleges söröket.

A versrészletet Vachter Ákos fordította.

Bósa Diána

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?