Magyar nevet kapott egy csillag és egy exobolygó

Újabb magyar nevek kerültek fel a csillagos égre. Mostantól Hunor nevű csillag és Magor bolygó is található a Herkules csillagképben. Egy magyar felfedezésű exobolygó és csillaga hivatalosan is magyar nevet kapott egy nemzetközi program keretében.

Idén lett százéves a Nemzetközi Csillagászati Unió. Különleges eseménnyel ünnepelték meg a jeles évfordulót. Minden országnak lehetőséget nyújtott arra, hogy a nagyközönség elnevezhessen egy csillagot és a körülötte keringő bolygót. Magyarországnak egy olyan exobolygót és csillagát lehetett elneveznie, amelyet Bakos Gáspár a HatNET automata távcsőrendszerrel fedezett fel 2007-ben.

HAT-P-2b, mostantól Magor bolygó 8,17 –szer nagyobb, mint a Jupiter. A HD 147506 jelű központi csillagát – amely mostantól a Hunor nevet viseli –  5,63 nap alatt kerüli meg, ezzel a leghosszabb keringési idejű fedési exobolygók között van. Pályája rendkívül elnyúlt, 5-15 millió km közötti. A rendszerben más bolygók is lehetnek. A rendszer a Magyarországról is látható Herkules csillagképben található.

A nevekre a kiírás szerint először 2019 nyarán lehetett javaslatot tenni az interneten. A három hónap alatt beérkezett közel 150, a követelményeknek megfelelő javaslat közül egy ötfős szakértői bizottság választotta ki a végső két nevet.

Facebook hozzászólások

You may also like...