Magyar siker a Föld első elektroszmog térképe

A SMOG-P, a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold mérései alapján elkészült a Föld első elektroszmog-térképe.

A SMOG-P a magyar űrfejlesztés egyik legnagyobb sikere. Már 6 hónapja kering Föld körüli pályán, a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg. A pályára állás óta már 2000 mérést végzett.

  1. december 6-ai fellövése óta a világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja kifogástalanul működik.

A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. A SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van térképünk. Az óceánok fölött jelmentes a műhold pályája, mert nincsenek jelforrások.

A projektben a koronavírus-járvány sem okozott fennakadást, mert az üzemeltetés teljesen távvezérelt formában, otthonról történt. A szoftver jobbításában sok lelkes, segítőkész, a műholdat kedvelő ember vett részt. Tíz országból, interneten érkeznek adatok a műegyetemi központi szerverbe.

Az űreszköz pályamagassága hetente általában 4-5 kilométerrel csökken, ebből prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

3001 Végső űrodisszeia

A magyar űripar és űrtechnológiai fejlesztés két új büszkesége, a SMOG-P és az ATL-1 műhold tavaly decemberben, az új-zélandi Māhia-félsziget csúcsán kialakított indítóállásról instartolt a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétájával. A Running Out Of Fingers fantázianevű küldetés az űrbe juttatott egy kisebb japán műholdat, és az Alba Orbital nevű skóciai műholdfejlesztő cég Albapod v2 műholdplatformját, rajta a SMOG-P,az ATL-1 és további négy zsebműholddal.

Facebook hozzászólások

You may also like...