Mainsteampunk: A 14 legnépszerübb steampunk játék 1. rész

A steampunk az irodalomból hamar a művészetbe került át, mégis kifejezetten kevés gőzvandál film létezik a témában. Ami azért érdekes, mert videojáték-készítők fantáziáját jobban meg tudta ragadni. Tizennégy olyan videojátékot válogattunk össze, melyek tartalmaznak steampunk elemeket.

 

Guns of Icarus Online

guns-1351608170.jpg

 

A multiplayerben is elérhető Guns of Icarus nagyon népszerű indie játékká vált, melyben saját zeppelinünk megvédése és mások léghajóinak kiiktatása a cél. Mindenkinek tudjuk ajánlani ezt a gyönyörű játékot. Hajrá, magyar klán, hajrá, TSTC!

 

Thief-sorozat

ThiefKV2.jpg

 

A lopakodós játékok között talán a legismertebb ez a középkori környezetbe helyezett steampunk sorozat, melynek negyedik epizódjára már nem is kell sokat várni. Garrett kalandjai az iparosodó középkor táján játszódnak, melynek fejlesztéséért a Hammerita szekta tesz meg mindent.

 

Machinarium

machinarium_predhernou.jpg

 

Ha az egyszerű és nagyszerű játékok jönnek szóba, akkor a Machinariumnál jobb példát nehezen tudunk mondani. A szépen meganimált, oldalnézetes logikai kalandjáték egy robotvilágban játszódik, ahol  egy esetlen, de szerethető robottal kell bejárnunk a steampunk várost, és meg kell keresnünk robotbarátnőnket.

 

BioShock Infinite

kozel_200_millio_dollarba_kerult_a_bioshock_infinite_1.jpg

 

Az utóbbi évek legnagyobbat szólt gőzvandál játéka alighanem a Bioshock Infinite volt, melyben a vernei behatású Columbiában kellett egy ifjú hölgy, Elizabeth nyomára bukkannunk. Ebben az FPS játékban, mely vegyíti a zsánert RPG elemekkel. Lőszerek mellett volt lehetőség psziokinetikus képességek bevetésére is. Columbia látványa minden steampunk rajongó szívét megdobogtatja.

 

Damnation

inset2_09_0607_damnation.jpg

 

Ennek a TPS-nek a világában az amerikai háború nem fejeződött be, hanem még az 1900-as évek elején is tart. Amerikát elnyomás alatt tartja egy diktátor, főhősünk pedig szabadságharcosok egy csoportját vezetve küzd a rabság ellen. A Damnation a steampunk amerikai felével foglalkozik, vagyis a gőzgépeket a vadnyugaton helyezi el.

 

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura

arcanum-mac-screenshot-3.jpg

 

A steampunkot gyakran vegyítik a fantasyvel, melynek egyik legismertebb darabja az Arcanum című felülnézetes szerepjáték. Az iparosodó Arcanum nevű kontinensen játszódik a történet, mely egy zeppelin-szerencsétlenség túlélőjének kalandjait meséli el. A játék nagy, szabadon bejárható szabad területet biztosított a játékosoknak.

 

Amnesia: A Machine for Pigs

pigs4.jpg

 

Az Amnesia-sorozat új epizódját már steampunkként gondolták tovább. A kritikusok szerint kevésbé volt ijesztő, mint a The Dark Descent, mégis, véleményem szerint a manpigek elég veszélyesnek tűnnek. A túlélő horrorban legalábbis ritka, ha valaki gőzvandál munkát ad ki a kezéből.

A cikk folytatása az SFblogon.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    ezekből csak a dishonored-et tutdtam végigvinni.

Vélemény, hozzászólás?