Május 4-e a nemzetközi Star Wars nap

StarWarsPosterEgy héttel és egy nappal az április 26-ai Alien-nap után itt a Star Wars nemzetközi ünnepnapja. Nem véletlen, hogy ez a nap május 4-ére esik, ugyanakkor a dátum nem a produkcióval, a forgatással vagy a mítosszal van összefüggésben. Értelmét a világszerte ismert jókívánság betűi közt kell keresni.

„Az Erő legyen veled!” (angolul: May the Force be with you) némi torzítással „május 4 legyen veled” (May the Fourth be with you).

Népszerűsége ellenére a Lucasfilmnek semmi köze nincs a kialakulásához. Ez a nap már 2011 óta a rajongóké.

Egyesek valódi (klasszikus) ünnepként tartják számon, míg mások a kultusz iránti fokozott hódolattal adóznak.

Az első Star Wars nap a kanadai Toronto Underground Cinemában került megrendezésre. Azon az eseményen számos megnyilvánulása volt tapasztalható a „fandomként” ismert jelenségnek: Star Wars-kvíz; kosztümverseny, melyet hírességek bíráltak el; valamint az interneten fellelhető legérdekesebb tisztelgések, mint paródiák, mash-upok, remixek bemutatása.

2013 óta a Walt Disney hivatalosan is figyelemmel követi az eseményt.

20160318_MT4_Google_Final-resized-1024x403

Ezen a napon elképesztő leárazások várnak a játékok kedvelőire. Az Apple alkalmazásait, mint a Star Wars Commandert, vagy a Star Wars: Heroes of Galaxiest például 50 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni, de a kedvezmények ugyanígy megtalálhatóak Google Playen, Amazonon, Steamen, Playstationön vagy XBoxon.

Érdekesség, hogy a Star Wars nap elterjedésének köszönhetően a rajongók május 5. napján is a „Messzi, messzi galaxisnak” hódolnak. A Revenge of the Fifth néven számon tartott alkalommal a sötét oldal kap nagyobb figyelmet.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?