Már lehet látni a zuhanó, bukdácsoló műholdat

Változó fényességű csillag formájában figyelhető meg néhány helyről a Földünk felé zuhanó UARS műhold.

Az űreszköz a felsőlégkör súrlódó hatása miatt fékeződik, a becslések szerint szeptember 23-án ég el, és néhány darabja le is hullik. Ennek pontos helyszíne még nem ismert, azonban kicsi az esély rá, hogy a töredékek ember lakta területre zuhannak. Még sosem jegyeztek fel olyan esetet, amikor bárkit is megsértett volna egy űrből visszahulló űrszemét, és most is csak 1 a 21 billióhoz annak esélye, hogy valaki eltaláljon egy darab.

Már kapható a Bookeren, legújabb könyvünk

AZ ÉHSÉG

Rendeld meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!

Az Éhség ( a könyv trailerét nézd meg ) a modern vámpírtörténetek egyik legelső és legkiválóbb darabja, amely újraértelmezte a vámpír és a vámpírtörténet fogalmát egyaránt.A történet egy döbbenetesen gyönyörű nőről szól, Miriamról, aki több ezer éve őrzi szépségét – ugyanis halhatatlan, emberek vérével táplálkozik. Fajtája azonban kihalófélben van, és végletes, megsemmisítő magányát nem tudja enyhíteni, minden szeretett halandó kihal mellőle. Azonban most, hogy hőn szeretett férje, akinek életét kétszáz évre sikerült elhúznia, haldoklik, Miriam úgy dönt: a modern emberi tudományt hívja segítségül, hogy ő, a halhatatlan, legyőzhesse a halált…

A regény amerikai megjelenésekor olyan zajos sikert aratott, hogy hamar kultikus mozifilm készült belőle David Bowie, Catherine Deneuve és Susan Sarandon főszereplésével, amely mind képi világában, mind mondanivalójában szintén stílust teremtett.(címe Éhség/The Hunger).

Az UARS műhold Thierry Legault és Emmanuel Rietsch felvételén. Megfigyelhető a műhold bukdácsoló mozgása és a testéből hosszan kinyúló napelemtábla. Töltse le a felvételekből összefűzött videót! (Thierry Legault, Emmanuel Rietsch)

A viszonylag nagy, 6,5 tonnás műholdat több helyről is megfigyelték már. Az észlelések alapján változtatja fényességét, mivel “bukdácsol”, részben a ritka felsőlégkör súrl
ódásától, de lehetséges, hogy egy űrszemétdarab becsapódása is módosította forgását. Az objektum fényessége alkalmanként akár a Vénusz bolygóét is elérheti.

A NASA legújabb közleménye alapján is csak annyit tudni, hogy legvalószínűbben szeptember 23-án lép be a légkörbe, és töredékei közel 800 kilométer hosszú szakaszon oszlanak majd el. A műhold a becslések szerint a légkörbe lépéskor körülbelül száz darabra esik majd szét. Ezek zöme elég majd, és csak 20-25 éri el a földfelszínt, melyek közül a legnagyobb tömege meghaladhatja a 100 kilogrammot.

Vissza a múltba!

Úgy gondoltuk ideje visszatekinteni a tavalyi évre és felajánlani megvételre a Galaktika magazin 2010-es évadát. Ha élni akarsz a lehetőséggel vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 3990 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2010 teljes évad (1-12)

A NASA senkit nem biztat arra, hogy törmeléket gyűjtsön be, mert bár nem mérgező, de éles lehet. Ráadásul a műhold minden része az Egyesült Államok tulajdonát képezi, ezért törvényellenes a birtoklásuk vagy az interneten való értékesítésük. A NASA ezért azt javasolja, hogy ha bárki egy darabot talál, azonnal értesítse a rendőrséget.

A helyszín megbecsülésére csak csütörtökön lesz reális lehetőség, Magyarország felett mostanában csak nappal halad át a műhold.

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?